måndag 14 juli 2008

Fänkålssoppa

Under sin renlevnadsperiod började mannen äta lunch på Herr Spiridons Allehanda då och då, vilket enligt uppgift (mannens alltså) är ett himlans trevligt ställe. Här serveras levande föda, raw food, live food eller vad du nu vill kalla det, dvs. inget är upphettat till mer än 42 grader och all mat är dessutom vegansk.

I ett anfall av inspiration och ambition lånade mannen en amerikansk levande föda-kokbok av en kollega och jag satte naturligtvis igång att läsa.

Det ska blötläggas i timmar. Och groddas. Och torkas sakta i speciella ugnar. Jag blir lite matt bara av att läsa recepten, att laga den här maten (i den mån man nu kan tala om laga) är banne mig ett heltidsjobb. Men det finns undantag, sopporna till exempel: ner med lite prylar i mixern, vroom-vroom, klart! Den här gazpacho-liknande varianten testade vi med gott resultat.

fänkålssoppa-1

Fänkålssoppa
1 fånkålsstånd
5-6 tomater
2 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
lite färska örtkryddor som finns tillhanda; oregano, salvia, timjan
1 avokado
15 cm gurka
1 röd paprika

1. Skär fänkål och tomater i bitar.
2. Kör fänkål, tomater, pressad citron, vitlök, salt och örtkryddor i en mixer eller matberedare. Kör lite till. Och ett tag till. Det ska inte finnas en tillstymmelse till bitar kvar. (om man vill så passerar man det mixade här men jag tycker att det är lite onödigt eftersom man då tar bort en del fyllighet i soppan)
3. Tärna avokado, gurka och paprika till trevliga små bitar.
4. Häll upp soppan och lägg i de tärnade grönsakerna.

Pang, tjoff, färdigt! Perfekt sommarmatlagning eller vad? Var dock beredd på att anissmaken från fänkålen kan ge ett omåttligt sug efter ouzo, pastis, raki eller dylikt :)

Inga kommentarer: