söndag 20 juli 2008

Semester!

Nu börjar vår semester! Här ska rökas bacon, bakas knäckebröd, tillagas glass, gravas oxfilé, göras vin, rökas skinka, göras kaffeost, stoppas korv... Eller, tja, kanske börjar vi med något av ovanstående. Och kanske slutför vi det också så småningom. Humöret får avgöra.

Igår firades semestern med en form av utförsmiddag; det visade sig att första rätten var den absolut bästa och efter det gick det bara utför. Inte alltför brant dock, tack och lov, utan mer som en behaglig sluttning.

Vi inledde med grillad persika och smulad getost på gravat och rökt reninnanlår, ett Jamie-recept (fast han använder bresaola). Jag var rädd att getosten och ruccolan med dressing skulle ta död på renen, men det fungerade galant! Sött och salt och fantastiskt gott! Det här kommer vi garanterat att göra igen.

grillad persika-1-1Innnalåret och persikan.

grillad persika-1 Monterat och klart med ruccola och smulad getost.

Sedan sparris med hollandaise och rimmad lax som vi grillade i bit och flakade upp i portioner efteråt. Också gott men det kunde ju liksom inte mäta sig med renen och persikorna.

sparris-hollandaise-lax-1

Och så fortsatte vi vår evighetsserie "vad kan man stoppa in i röken som vi inte testat förut?" med gås. Rökt gås med en grönsallad (och här har vi ju kommit en bit in på kvällen så det var lite si och så med fotograferingen). Nästa gång, när vi lagt gåsen i en saltlag innan rökning och tagit ut den vid en något lägre innertemperatur, kommer det säkert att bli underbart och då kan det förtjäna ett helt eget inlägg. Nu blev det rätt ok.

Och så praliner till efterrätt. 
praliner-1-1
De ljusa, med fudgeliknande fyllning, blev goda men fula. De mörka, med timjan- och oreganoganache blev snyggare men aningens för salta.

praliner-2Och de vita med passionsfruktsganache vägrade lossna från formen. Vi fick gräva ut dem med sked. Att gjuta pralinskal sent en fredagkväll, efter en halv flaska vin (okej, det var väl kanske lite mer än en halv flaska), i ett kök som håller 27 grader (vilket gör temperering av vit choklad hart när omöjligt) var kanske inte helt lyckat. Fast de blev rätt goda.

Hursomhelst, trots att det gick utför var alla rätter njutbara, vinet gott och sällskapet synnerligen trevligt. Jag hoppas resten av semestern fortsätter i samma stil :)

6 kommentarer:

Anonym sa...

ser helt underbart gott ut, alltsammans! jag älskar verkligen getost :) kan tänka mig att de vita chokladpralinerna var goda,passionfrukt i praliner är väldans gott! :) fina bidler!

Anna sa...

Tack, tack! Rent generellt kan sägas att bilder med bra färger har mannen tagit (som orkar sätta sig in i alla tusen inställningar som kan göras på systemkameran) och bleka bilder har jag tagit (som bara sätter på helautomat och kör på).
Och allt var ju gott men renen och persikan (och getosten) var verkligen i en klass för sig. mmmm. det finns faktiskt kvar en liten bit ost i kylskåpet. tror jag går och snor den på en gång innan någon annan i familjen kommer på samma sak :)

Rebecca sa...

Jag tycker de ser ljuvliga ut! Oregano var spännande. Jag har endast avnjutit citron/timjan och apelsin/rosmarin, men båda de smaksättningarna är ljuvliga så jag kan tänka mig att oregano också fungerar bra.

Trevlig semester!

Anonym sa...

Låter som en rolig semester det där!Den där förrätten skulle jag vilja smaka, kanske testar den.

Anna sa...

Rebecca: jag åt en underbar örttryffel med bland annat oregano en gång som jag ville försöka återskapa. Det gick väl sådär. Men nästa gång ska det bli perfekt :)

Karin: ja, testa! Salt kött och söt persika (och lite salt och syrligt från osten) var så bra! Persikan fick för övrigt ramla runt i lite olivolja, salt och rosmarin innan den hamnade på grillen.

Lisa sa...

åh, gröna anna-porslin! det har jag också. så himla fint! persika med allt det salta lät underbart gott förresten.