söndag 10 augusti 2008

Födelsedagsmiddag 5, friterad risotto

Öh, va? Friterad risotto? Jajemensan. Här har vi det som visades i den första teasern, receptet är från Penfoldsälskarens kokbok.

Först gör man en risotto enligt vilket recept man vill, i vår risotto här ingår svensk tryffel från Gnesta-trakten, mycket vänligt tillhandahållen av en vän, inte dåligt va? Risotto är en av mannens paradrätter så här är det han som rört, skvätt i buljong, rört, skvätt i buljong, rört, skvätt i buljong och sedan rört lite till. Och till sist rört ner en del parmesan.

friterad risotto-1

Risotton får svalna såpass att den sätter sig och går att hantera med bara fingrar, så rullar man små bollar. Med fördel låter man bollarna stå ett tag så stelnar ytan lite. Sedan rullas bollarna i först ägg och sedan panko eller mixat vitt bröd. Och det är då man blir så här kladdig:

teaser-1

Blandningen av ägg och bröd har en fantastisk förmåga att fastna på fingrarna. Till andra gången, igår alltså, hade jag dock lärt mig knepen och blev faktiskt inte alls lika kladdig.

Bollarna gjorde vi i ordning långt i förväg, sedan friterades de precis innan servering. Tyvärr blev det ingen bild på de ofriterade bollarna, de såg ut nästan som havrebollar :)

friterad risotto-2

Servering med en bit av det hemrökta sidfläsket som föll gästerna i smaken, rop på backning hördes. Ni börjar förstå vartåt det lutar, va? Åtta rätter och ändå vill de ha påfyllning. Någon kommer att vara mycket mätt innan kvällen är över.

Inga kommentarer: