söndag 31 augusti 2008

Svamp, svamp och åter svamp

Tillbaka efter en helg på landet med korgarna dignande av svamp, det är helt makalöst så mycket svamp det finns där ute i skogen! Här nedan har vi lördagens fångst. Och hade vi kunnat det minsta om riskor och kremlor hade vi förmodligen haft lika mycket till.

svamp-1

Stensoppar, tallsoppar (eller om det är tegelsopp, jag är inte riktigt säker), taggsvampar och så säger vi hej till familjen kantarell; gul kantarell, rödgul trumpetsvamp, trattkantarell och svart trumpetsvamp. Idag håvade vi in ett rejält lass till med gula kantareller och trattkantareller och utsikterna för framtida plockande, där framtiden ligger nån vecka fram i tiden, ser extremt lovande ut, det börjar ploppa upp små trattisar och trumpetsvampar överallt.

Delar av de gula kantarellerna gick senare på lördagskvällen åt till varsin s.k. pervomacka, det vill säga rostad brödskiva med perversa mängder smörstekta kantareller, charlottenlök och lite creme fraiche.

svampmacka-1

Om två veckor är det dags för en tur igen och då räknar vi med att trattkantarellerna kommer hoppandes av sig själva bara man ställer ner korgen och visslar lite.

5 kommentarer:

Jessica sa...

Skryter du, eller vadå?!? ;)

Anna sa...

Jajemensan! :) Och så är det så fascinerande hur mycket det finns ute i skogen i år.

Mian sa...

Det är en riktigt härlig tid just nu. Bara att gå rätt ut i skogen och hämta hem en massa svamp - alldeles gratis!

Anonym sa...

den där mackan såg inte helt fel ut! :D

Anna sa...

Det är så svampmackor ska vara. Man ska knappt ana brödet där under svampen. Och, så sant som det var sagt, det är ju gratis så det är bara att vräka på :)