måndag 8 september 2008

Renskav

Dags för en klassiker i höst- och svamptider; renskav med kantareller. När jag var liten åt vi renskav regelbundet, framförallt när det skulle gå snabbt med matlagandet. Då var det möjligtvis lite lök i (och den obligatoriska gurkskivan och tomatklyftan till, eller kanske möjligtvis rivna morötter, hur har man överlevt utan vitaminbrist egentligen?), idag åker det ner både det ena och det andra. Kantareller till exempel.

Jag är inne i en period då jag pytsar i miso och/eller gochujang (koreansk fermenterad chilipasta) i det mesta så det fick åka ner här också, och det blev bra! Gochujangen har lite styrka, men inte så mycket, det blev mest bara lite extra mumsigt.

renskav-1

200 g morötter
300 g förvällda kantareller
2 paket renskav (2 * 240 g)
några vitlöksklyftor
1 dl gräddmjölk 50/50 (eller de mjölkprodukter man nu råkar ha hemma)
200 g purjolök som låg där i kylskåpet
skvätt soja, jag hade en ljus kinesisk soja
drygt 1 msk miso
drygt 1 msk gochujang
salt
lite smör och olja till stekning

1. Skär morötter i små stavar, finfördela vitlök, skiva purjolök.
2. Fräs morötter några minuter, i med kantareller, låt fräsa till den mesta vätskan försvunnit, rör i vitlök, salta lite.
3. Peta morötterna och kantarellerna mot kanten och stek renskaven på den tomma ytan, jodå, det ryms om man anstränger sig, salta lite.
4. Ner med resten; soja, miso, gochujang, gräddmjölk, purjolök, koka några minuter. Späd kanske med lite vatten.
5. Klart! Ät nåt till. Vi hade mandelpotatis.

Inga kommentarer: