måndag 1 september 2008

Kantareller och gamla kokböcker

Istället för att dokumentera kvällens kantarellpytt med fläskkarré, som blev god men inte ett dugg fotogenique, nöjer jag mig med att konstatera att kantareller och Santa Marias Chili&Lime fungerar rätt bra ihop.

Sedan går jag raskt över till något annat. Mannen fyller år idag, hurra, hurra! En av presenterna, inte från mig, var Gustava Björklunds kokbok tryckt 1857 i halvt oläslig fraktur. Gustava var den tidens Mat-Tina, vida känd och omskriven, och hennes kokbok såldes i stora upplagor. Nu sitter jag och försöker avkoda recepten, och det är inte lätt kan jag säga (qwarter? lispund? skålpund?), men lita på att det blir något lagat ur den här boken endera dagen. Kalvfotspudding, någon?

6 kommentarer:

Jessica sa...

http://www.convertworld.com/sv/vikt/Lispund.html

Ingen aning om qwart men det är kanske något av måtten som framgår där.

Anna sa...

Perfekt! Den konverterare jag brukar använda är inte alls så här detaljerad, den här var mycket bättre. Qwarter hittar jag inte men jag misstänker att det är ungefär som en amerikansk quart, dvs. knappt en liter.

Jessica sa...

Och du, kalvfotspuddingen är din att behålla :)

Anonym sa...

Gamla mått?
Förhoppningsvis kan denna länk vara till hjälp
http://www.ludan.se/mott.html#rymdmått

Anonym sa...

Förresten
Kalvfotspudding?
Kan det vara vad vi idag kallar kalvsylta eller kalvaladåb?
Innan gelatinbladen fanns att köpa var ju kalvfoten ett krav för att göra en aladåb.

Anna sa...

Tack, där fanns ju kvartern! (som inte alls var som en amerikansk quart utan 32,7 cl)

Och nej, det är verkligen fråga om en pudding med kött från kalvfötter, skorpmjöl, smält smör, stötta mandlar, korinter, en massa ägg samt grädde som ska bakas i vattenbad.

Aladåber (stavat franskt och fint a-la-daube) finns även med i ett tiotal varianter och jodå, det används kalvfötter eller hjorthornssubstans i dem (om du skulle råka ha fem skålpund raspade hjorthorn över kan jag tillhandahålla receptet :)).