tisdag 4 november 2008

Fisksoppa

I fredags firade vi vår bröllopsdag och min födelsedag (jo, vi valde medvetet att gifta oss på en dag som vi förhoppningsvis skulle komma ihåg...). Planen var att firandet skulle ske på någon trevlig och halvdyr restaurang men naturligtvis hade mannen oskicket att bli sjuk. Hrmpf. Situationen räddades dock av löjrom från frysen samt två ben king crab, räkor frästa med vitlök och blandade med ruccoloa samt en kasse hjärtmusslor som blev till en Linguine Vongole.

Tack vare detta fanns det i lördags krabb- och räkskal som naturligtvis inte fick förfaras utan användes till en fisksoppa.

Skalen rostades i ugn, samtidigt frästes lök, morot, fänkål och rotselleri i en gryta. I med skalen, en skvätt martini, en slurk av den rätt otäcka estniska ginen som aldrig tar slut, en del vitt vin och sedan vatten så det täcker. Koka en stund, låt stå en längre stund. Sila av och reducera.

fisksoppa-1-1

Sedan själva soppan; gul lök, vitlök, morot, rotselleri, fänkål, paprika får fräsa i en gryta. Ner med rostade fänkålsfrön och purjolök, nån örtkrydda, krossade tomater, tomatpuré. Vitt vin och buljong så det täcker. Koka en tio minuter sisådär. Ner med fisk, vi hade sej och lax, dra åt sidan och låt stå fem minuter. I med räkor alldeles i slutet. Lite tryffelpasta som den gode mannen hade köpt i födelsedagspresent till mig. (naturligtvis kan man variera fisk och skaldjur här som man vill)

Och så en tryffel-aioli på en äggula, halv deciliter tryffelolja, halv deciliter rapsolja, gnutta sherryvinäger, några vitlöksklyftor, gnutta salt och lite mer av tryffelpastan. En mycket god Rijk's Chenin Blanc att dricka. Inte dumt alls.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tryffel är ju en favorit alltså, och det verkar ha gått ett par tryfflar här :).

Visste inte att det passade med fisk, får ta o prova.

Anna sa...

Jag får erkänna att det inte var en lika klockren kombo som i till exempel en jordärtskockssoppa men det var definitivt inte bortslösat. Och så var det ju gratis. För mig. :)

Anonym sa...

Gratis ÄR gott!