torsdag 7 maj 2009

Freekeh

Så har jag shoppat okända, ätbara saker igen, det är ju trots allt en av mina favoritsysselsättningar.

IMG_7968-1

Den här gången blev det freekeh, vete som skördas tidigt och sedan rostas, traditionellt görs det genom att man eldar de hela, skördade vetestråna en kort stund så att agn och strån försvinner. Fast min freekeh är antagligen industriellt framställd och har förmodligen inte varit i närheten av någon som helst eld.

Till skillnad från tidigare shoppingfynd fanns här både engelsk översättning och recept på paketet, rena rama barnleken. Knappt nån sport alls. Jag hittade en del recept när jag googlade, men som ett första försök använde vi paketreceptet.

IMG_7966-1Blötlägg (här går källorna isär, i vissa recept ska det blötläggas över natten, i andra inte alls).

IMG_7971-1Häll av och fräs i olja eller smör.

IMG_7974-1Häll på buljong. (steg ett var egentligen att koka buljongen på kyckling) Koka sakta.

IMG_7980-1Tjugo minuter senare. Var det kanske för mycket buljong, eller?

IMG_7982-1Rosta pinje- och cashewnötter i torr stekpanna. Receptet föreskrev mandel och pinjenötter, men jag orkade inte skålla mandeln så det fick bli cashew istället.

IMG_7984-1Trettio minuter senare. Klart! (ok, jag fuskade lite och hällde av buljongen som var kvar)

IMG_7965-1Rensat kött från ett halvdant fileat kycklingskrov som buljongen kokades på. Frästes upp med lite kryddor.

IMG_7988-1Och så slutresultat vilket blev tre nyanser av brunt, en av mina specialiteter :).

Freekehn var tuggig och hade rätt mycket smak (nötigt? mja, som bulgur fast mycket mer kanske man kan säga), föll mig helt klart på läppen. Jag kommer definitivt att köpa det här igen. Kanske i storpack till och med.

5 kommentarer:

Jessica sa...

Jag stötte på nånting här som jag aldrig hört talas om förut. Det är en ingrediens, eller man kan använda den, i succotash, hominy. Det är majskorn där höljet har "blekts"/behandlats med t ex lut eller nåt annat alkaliskt ämne. Rätt intressant faktiskt men jag har inte fastnat. M var lite sådär att vi ska ju vara här i nästan tre veckor, du behöver ju inte shoppa HELA wholefoods (supermarket) NU! Behöver och behöver...

Anna sa...

Hm, undrar hur det smakar? Klart du måste köpa, säg att jag kräver en rapport om hur det smakar :)

bakmammorna sa...

vad kul- det har jag aldrig hört om förut! men man kanske skulle kolla upp det- såg ju gott ut.

Anna sa...

Det var gott! Fast jag har aldrig sett freekeh någon annanstans än i butikerna i Rinkeby, kan vara lite svårt att få tag på...

Lisa sa...

jag älskar frekkeh. har du provat det chilenska gröna vetet trigo moto?