tisdag 8 januari 2008

Dinkel


En okulär besiktning av frysfaciliteterna i morse gav vid handen att en av ingredienserna till dagens middagsrätt skulle kunna vara kycklinglår. Efter kompletterande inspektion av skafferiet tillfogades hel dinkel till listan vilken sedan genast vattentäcktes. Nej, inte listan. Dinkeln. En paprika som sett sina bästa dagar införlivades även den i samlingen tillsammans med förträfflig spenat. Jag tror vi har en vinnare, det blir kyckling med dinkelrisotto.

Dinkelotto? Dinkelpilaff? Dinkelröra? Dinkelgryta? Dinkelgegga? Äh.

Dinkel med prylar i
2 små lökar
3 dl blötlagd dinkel
6 dl buljong
300 g fryst spenat
2 dl riven parmesan
nån matsked olja
saltåpeppar

1. Hacka lök och fräs i olja
2. I med dinkel och buljong, koka 30 minuter (jag måttade inte vattnet och hällde på lite väl mycket, efter en halvtimme var dinkeln klar men det var alldeles för mycket vätska kvar som jag helt sonika hällde bort). Tina spenaten under tiden.
3. I med spenat, låt koka med någon minut.
4. Rör ner parmesan och smaka av med saltåpeppar

Kyckling med prylar
400 g kycklinglår
1 orange paprika
5 salladslökar
en halv röd chili
2 vitlöksklyftor
olja
saltåpeppar

1. Strimla kyckling och paprika, hacka vitlök och chili
2. Fräs några minuter, salta och peppra
3. Strimla och släng på salladslök i sista minuten

3 kommentarer:

Jessica sa...

Med prylar i? En väldigt bra beskrivning ;). Jag var nära att få en grej i huvudet häromdagen när jag öppnade ett skåp, apropå okulär besiktning. Åhå, här var dom här...
Jag röstar för att du får skriva receptrubriker som är mindre högfärdiga än de man springer på nu och då, (på en spegel av en reduktion på körsbärsprimörer, ja då förstår.)

Jag är inte så förtjust i dinkel. I Tyskland har man ätit det väldigt länge, när jag var på besök som barn gjorde man det (då var jag tio och ff) och tycker att det är hypat.

lina sa...

Ser mycket gott ut, gillar konsistensen på dinkel!

Och tack snälla för din hjälp med överstrykning av text! Tur att en gröngöling som mig har sådana som dig:)

Anna sa...

Haha, ja, kanske skulle mina receptnamn kunna locka en speciell typ av publik, jag kan bli extrem-nischad konsult på området :), tror du man kan bygga en karriär på det? :)

Jag gillar också konsistensen på dinkel, hypat eller inte så tycker jag det är gott. Och så väljer jag att ignorera artiklar där det framställs som mirakelföda, jag säger som Marion Nestlé (en klok kvinna minsann), hallå! det är bara mat!

Och Lina, det var så lite så :)