fredag 11 januari 2008

Mannagryn

Bläddrade i en av mina kokböcker med recept på hemtillverkad pasta, ursprungligen en italiensk bok men översatt till svenska (Gott med pasta, utgiven tidigt åttiotal), och fastnade på ett gnocchi-recept.

Semolina ska användas men eventuellt kan det ersättas med mannagryn. Semolina. Men vad är det egentligen? Jag surfar runt lite förstrött och på de sidor jag hittar sätts ibland likhetstecken mellan mannagryn och semolina och ibland görs åtskillnad, utan att man berättar vad skillnaden är.

Det närmaste jag kommer en förklaring är att semolina verkar vara gjort av durumvete medan mannagryn tillverkas av vanligt vete, annars verkar det vara samma sak (om man bortser från det faktum att manna faktiskt är en grässort och att mannagryn ursprungligen gjordes av just manna. Nån som sett någon äkta manna i butikerna på senaste tiden? Nä, skulle inte tro det, va?). Eller finns det någon som är bättre informerad?

Eftersom vi har ett paket mannagryn i skafferiet som bara står där och väntar på bättre tider blir det gnocchi till middag ikväll. Eller, för att säga vad det faktiskt är:


Gratinerad gröt (aka. Gnocchi alla Romana)
1 liter mjölk
50g smör
250 g mannagryn
50 g parmesan
3 äggulor
muskotnöt
salt
peppar

70 g smör
70 g parmesan

1. Riv parmesan
2. Koka upp mjölk, smör och en halv tesked salt
3. Rör ner mannagryn och koka på låg värme. Fortsätt rör tills blandningen blir en tjock gröt som släpper från kanterna. Rör hela tiden, vänd inte ens ryggen åt kastrullen, om du gör det kommer det ovillkorligen att bränna fast i botten.
4. Ta av kastrullen från spisen, rör ner äggulorna och parmesan. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt
5. Häll upp massan, till exempel på en bakplåtsduk, och bred ut den till ett centimetertjockt lager, låt svalna
6. Ta ut rundlar med ett kakmått eller glas. Lägg lite omlott i en ugnsform. Av smeten som blir över kan man göra lite tjusiga krusiduller eller bollar som man placerar konstfärdigt på rundlarna.
7. Smält smör och riv parmesan. Häll smöret över rundlarna och strö över parmesan. Tänk inte på hur mycket fett du just tillsatt.
8. Gratinera i ugn, 225 grader, en kvart-tjugo minuter sisådär tills det fått en snygg sol- förlåt ugnsbränna.

Till åt vi en röra med fräst lök, champinjoner, squash, en tomatburk, lite buljong samt en halv burk borlottibönor. Ovanpå smulades några skivor prosciutto som rostats knapriga i ugnen några minuter.


Gott, slår mannagrynsgröt vilken dag som helst, men ooh! mastigt! Man orkar inga större portioner!

3 kommentarer:

Jessica sa...

Man kan göra goda kakor och efterrätter av mannagryn, särskilt från mellanöstern och i synnerhet Libanon. Prova t ex Namora. Finns i mitt receptregister. Ursäkta att jag inte orkar fixa länk.

Anna sa...

Hittade inte någon Namora hos dig men däremot några recept på nätet. Det såg inte dumt ut, kan nog passa nästa gång vi gör meze.

Jessica sa...

Sorry, layali lebnan
http://matochblommor.blogspot.com/2005/12/manna-frn-himlen-p-fler-stt-n-ett.html