söndag 6 januari 2008

Falaffel och lammspett

Det har sina fördelar att bo granne med en "invandrartät" förort när man är insnöad på mat. Finns det ett omedelbart behov av okra, harissa, rosenvatten, baklava, gaz? Inga problem, ta en kvarts promenad och allt finns inom räckhåll. Och finns inte det du söker i en butik är det bara att gå till nästa kvarter och nästa butik.

Jag kan stå hur länge som helst och vrida och vända på burkar med oidentifierat innehåll och ibland köper jag några också. Okej, rätt ofta då. Och den "normala" Vi-butiken har sjutton varianter av torkade bönor och linser (jag har räknat :)) och tio sorters bulgur. Sånt gillar jag!

Falaffelmix inköptes för ett tag sedan på en av mina shoppingräder. En halv förpackning finns kvar i skafferiet och nu ska det ätas upp. Till blir det pitabröd, lammspett, tabbouli och hummus.


Falaffelmixen ska bara blandas med vatten och får stå och svälla ett tag, sedan tillsätts finhackad lök och vitlök. Steks i olja.

Lammspett
600 g lammfärs
1 stor lök
1 ägg
1 dl färsk persilja
1 dl färsk mynta (fast jag kunde inte hitta någon, det fick bli drygt 1 msk torkad istället)
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kryddpeppar
1 tsk salt (eller kanske lite mer)

Finhacka lök, hacka persilja. Blanda alla ingredienser och forma till små spett.
Godast blir det att lägga spetten på kolgrill men idag stekte vi dem i ugnen, 275 grader och grill i några minuter.

Tabbouli
Blanda bulgur, persilja (massor av persilja, seså, ännu mer persilja, flera deciliter ska det vara), finhackad lök, några tomater, pressad citron, lite olivolja och lite salt.

Hummus
Rosta en deciliter sesamfrön i het och torr stekpanna, försiktigt så det inte bränns, mixa med en matsked olja eller två. Nu har du tahine. Ner med en burk kikärtor, en nypa salt, två vitlöksklyftor och en pressad citron. Mixa alltihop.

Sådärja. Ett pitabröd (av gigantisk storlek), lite hummus, tabbouli, falaffel och lammspett. Rulla ihop till en gigantisk rulle. Mumsa på! Lammspetten är verkligen så goda. Och (hurra, hurra!) hälften blev kvar, middagen är ordnad imorgon!

Inga kommentarer: