lördag 19 januari 2008

Vaniljchiboust med lingoncrème


En supergod efterrätt som kräver en del pysslande, men bli inte avskräckt av den långa, långa beskrivningen: det är definitivt värt pysslet. Syrliga lingon tillsammans med len och fin vaniljmaräng är en riktig hit! Receptet kommer från Allt om Mat årgång 1999 och räcker till tolv bitar ungefär.

Först en sockerkaksbotten
1 ägg
0,5 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 msk vatten

1. Vispa ägg och socker fluffigt, vänd ner mjöl, bakpulver och vatten.
2. Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper eller duk.
3. Grädda 3 minuter i 250 grader
4. Stjälp upp på annat bakplåtspapper och dra bort pappret det gräddats på.
5. När botten svalnat skär man till så att den passar i den form man tänker lägga ihop hela rasket i sedan. Min form är 28 x 19 och det är ett optimalt format enligt min åsikt. Klä formen med plastfolie och lägg i sockerkaksbottnen.


Sedan en lingoncrème
6 dl lingon (vilket är lite mer än i originalet)
75 g smör
75 g socker
3 ägg
1 gelatinblad
0,5 dl hela lingon

1. Lägg gelatinbladet i blöt
2. Mixa lingon och passera genom sil, det blir drygt 2 dl puré.
3. Koka upp lingonpuré, smör och socker
4. Vispa äggen i en bunke, häll purén över. Häll inte ner äggulorna direkt i kastrullen, då får du äggröra med lingonsmak.
5. Tillbaka med blandningen i kastrullen och sjud försiktigt under omrörning någon minut.
6. Rör ner gelatinblad och hela lingon
7. Häll ner i formen över botten och ställ kallt en stund och sedan in i frysen.


Till sist en vaniljchiboust
Alltså en kräm som blandas med en italiensk maräng (dvs. maräng gjord med het sockerlag). Maffigt gott. Elvisp rekommenderas till marängen om man inte har en vältränad visparm.

Vaniljkräm
3 äggulor
2 msk strösocker
2 msk maizena
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
3 gelatinblad

1. Lägg gelatinbladen i blöt
2. Vispa äggulor och socker
3. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, koka upp mjölk, maizena, vaniljfrön och vaniljstång. Rör under tiden!
4. Häll mjölken över gulorna och vispa runt, sedan ska allt ner i kastrullen igen.
5. Sjud försiktigt under omrörning någon minut
6. Blanda ner gelatinbladen och sila krämen ner i en bunke. Lägg plastfolie över så att folien är i direktkontakt med krämen, då blir det ingen hinna på krämen.

Maräng
1,3 dl strösocker
1 dl vatten
3 äggvitor
1,5 msk strösocker

1. Koka 1,3 dl socker med vatten till 125 grader
2. Under tiden sockerlagen kokar vispas äggvitorna med 1,5 msk socker till hårt skum
3. Häll den jättejättevarma sockerlagen i försiktig stråle över äggviteskummet medan du vispar, gärna med elvisp. Räkna med att bränna dig på skvättande sockerlag... Fortsätt vispa tills smeten är ljummen.
4. Blanda ner vaniljkrämen i marängen
5. Ner i formen ovanpå lingonen, in i frysen.


En timme innan servering tar man fram formen ur frysen, skär upp i bitar och sätter i kylskåpet. Precis vid servering kan man strö på lite socker och bränna av. Det blir riktigt, riktigt gott. Lingoncremen är syrlig, men inte för mycket. Sedan vaniljmarängen som är fluffig och söt och vaniljig. Och så det knäckiga lagret högst upp. Kanon helt enkelt.

4 kommentarer:

Jessika sa...

Chiboustkräm brukar man ha i St. Honoré-tårta (min favorit kan jag väl tillaga) så det fanns ju inte så mykcet råd än att lära sig göra chiboustkräm vad det led :). Det var inte så svårt när allt kom till kritan men det bled Väldigt Mycket oav det receptet jag använde.

Anna sa...

I originalreceptet till den här efterrätten säger de att man ska använda en 1,5-liters brödform. Då blir det också Väldigt Mycket över vilket jag blev varse första gången jag gjorde det.

görel sa...

Det här låter fantastiskt gott - just nu har jag dessertförbud men jag sparar det här till magrare tider eller lämplig middagsbjudning. Det brända sockerlagret på botten är nog pricken över i:et!

Anna sa...

Ja, precis! Det knäckiga lagret gör det verkligen toppenbra!