måndag 25 augusti 2008

Fisksoppa. Eller fiskgryta. Eller, tja, nåt åt det hållet

Till lördagens sushilagande inhandlades en stycke koljafilé à 370 gram varav 70 gram användes. Och så blev det en gnutta rökt lax över. Det var alltså rätt givet att fisk skulle stå på menyn någon av de närmaste dagarna.

Hittade ett recept som jag skruvade till lite grann och jag är mycket nöjd med resultatet. JAG ÄR ETT GENI!, som en före detta kollega brukade säga minst två gånger om dagen (det var väl kanske inte så många andra som brukade hålla med, och är det ingen annan som uppmuntrar en får man väl göra det själv).

fisksoppa-1

Nåt blött med fisk som man äter med sked
300 g kolja eller liknande
en burk rökta musslor
nån skiva rökt lax
150 g fänkål
150 g purjolök
några vitlöksklyftor
lite olja
1 liter fiskbuljong
2 msk vinäger av nån trevlig sort, idag blev det äppelcidervinäger
skal och saft från en apelsin
lite salt
100 g körsbärstomater
70 g spenat 
några överblivna sparrisar
en näve limebasilika

1. Skiva fänkål och purjolök, finfördela vitlök på det sätt som du finner mest tilltalande.
2. Fräs fänkål, purjolök och vitlök med olja i en kastrull.
3. Häll på saft och skal från apelsin samt fiskbuljong. Låt koka ungefär så lång tid som det tar att skära fisk i bitar, dela körsbärstomater, skölja spenat och öppna en med musslor. Några minuter alltså. Smaka av med lite salt.
4. Skär fisken i bitar, dela körsbärstomaterna, skölj spenaten och öppna burken med musslor.
5. Ner med tomat och spenat, låt koka upp. I med fisk och musslor, sätt på locket, dra av från plattan och låt stå fem minuter.
6. Strimla basilikan och strössla över vid servering.

Limebasilikan, apelsinen, den lilla röksmaken och vinägern blev väldigt bra tillsammans. Jag är ett geni helt enkelt! ;)

4 kommentarer:

Jessica sa...

Nåt blött med som man äter med sked?
Träffande beskrivning dear!
Ibland blir de tsådär. Hmm, ska det verkligen, umm, vara såhär, um, ja, SÅHÄR?!

Anna sa...

Precis! Men det var gott i alla fall.

Anonym sa...

Jag skulle nog se det där som en fisksoppa! :) Ser väldigt gott ut, och jag borde nog ta mig i kragen och leta upp en ny favoritsoppa. Min förra favorit försvann med exets mamma när vi gjorde slut...

Anna sa...

Men hu då! Går det inte att lista ut favoritsoppereceptet med lite experiment då? Det kan ju bli grunden för en hel bloggföljetong med alla försök nogsamt dokumenterade :)