fredag 9 november 2007

Bin 707

Jag har ju redan outat mig som matshoppingmissbrukare och nu måste jag erkänna att både jag och mannen lider av en lätt släng av Young Cellar Syndrome. Inte för att vi har någon vinkällare, snarare en liten hörna i ett källarrum där flaskorna börjar flyta ut över alla gränser, och där ligger inga Chateau Margaux eller Chateau d'Yquem, den nivån har vi inte kommit upp i, men nog kände vi oss träffade av beskrivningen ändå. Tack och lov har vi nu blivit diagnostiserade i ett tidigt stadium så förhoppningsvis ska det inte behöva gå så långt som för de hårt drabbade individer som så öppenhjärtligt berättar om sin sjukdom hos Frankofilen ;).

I ett försök till självmedicinering öppnar vi ikväll en av vår lilla samlings stoltheter, en Penfolds Bin 707 som legat till sig i källaren i tre år i väntan på sin topp. Frågorna hopas: Har vi låtit det ligga för länge? Tänk om det blivit förstört? Lagringsförutsättningarna är ju inte helt optimala i vår källare. Eller skulle det kanske må bättre av att ligga lite till? Och framför allt: vad ska vi äta till? Vi vill ju ha ut största möjliga upplevelse, payback på investeringen helt enkelt, man kan inte äta vad som helst till dyrvinet, tänk (hemska tanke) om maten inte skulle harmonisera perfekt med vinet.

Efter lite diskuterande har vi bestämt oss för lamm, ett stycke ekologiskt gotländskt lammrostbiff är inhandlat och ligger i kylen. Det blir inga utsvävningar med nya recept, här litar vi till beprövade smaker och metoder: typ Coeur de filet Provencale, fast på lamm då och inte oxfilé.Råstekt potatis
800 gram potatis
smör att steka i, snåla inte, det här är inte en maträtt där man tänker på kalorierna
salt, peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Skala och skiva potatis tunt
3. Skölj potatisskivorna så går det lättare att steka dem sen
4. Stek potatisen nästan färdigt i omgångar, salta och peppra, lägg i en ugnsform efter stekning
5. Sätt in formen i ugnen och låt stå medan du fixar resten

Vitlökssmör
75 gram smör
3 ordentliga vitlöksklyftor
en gnutta salt

1. Mixa smör och vitlök
2. Smaka av med lite salt

Lamm
600 g rostbiff av lamm
smör att steka i
salt, peppar

1. Salt och peppra köttet
2. Bryn ordentligt runtom, det ska absolut inte bli färdigstekt eftersom det ska in i ugnen senare

Till slut
1. Skär köttet i skivor
2. Ta ut potatisen ur ugnen, höj värmen till 275 grader
3. Lägg köttet ovanpå potatisen, lägg på ordentligt med vitlökssmör på varje köttskiva
4. Sätt in i ugnen och låt stå tills smöret smält

Medan köttet och potatisen blir färdigt i ugnen fixas tillbehöret:

Frästa bönor
300 g haricot verts
100 g bacon
1 vitlöksklyfta

1. Skär bacon i bitar
2. Hacka vitlök
3. Stek bacon
4. Lägg ner haricot verts och vitlök och låt steka med några minuter

(En annan variant är att först förvälla bönorna och spola av dem i kallt vatten, bunta ihop några stycken och linda en bit bacon runt. Stek buntarna runtom. Det ser himla snitsigt ut.)

Och hur smakade alltihop? Jo tack, bra! Mängder av smör och vitlök var ett utmärkt komplement till vår cabernet sauvignon. Jag är nöjd. Och nu känner jag att det är dags att smyga iväg till barskåpet och se till att någon av whiskyflaskorna blir tömda och så kan jag somna gott framför teven. Fredagskväll i sitt esse!

2 kommentarer:

Jessica sa...

En aaaaaning citron i det där vitlökssmöret hade gjort det perfa fast jag tar vad som helst med vitlökssmör :).

Anna sa...

Citron minsann! Har jag inte provat i vitlökssmör, men det känns ju som en alldeles förträfflig kombination. Måste jag komma ihåg till nästa gång.