lördag 8 december 2007

Brödbullar

Jo, det står så. Jag tycker ju att det är misstänkt likt knödel men enligt receptet, som kommer från en odaterad bok från sent sjuttiotal eller tidigt åttiotal, är det alltså brödbullar. Gott är det hursomhelst.

300 g gammalt bröd (jag tar resterna från gårdagens dinkelbröd som något ljushuvud lagt i papperspåse så att det är alldeles torrt idag, tre skivor formfranska och två pitabröd från frysen)
1,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 ägg
1 lök
rapsolja (egentligen skulle det vara bacon, men det hade jag glömt att köpa)

1. Skär brödet i små tärningar
2. Värm mjölken och häll det över brödet, blanda.
3. Finhacka löken och stek i oljan (eller med bacon om man kommer ihåg att köpa det)
4. Blanda lök, ägg och salt med brödet
5. Forma bollar och koka i saltat vatten 15-20 minuter

6 kommentarer:

Jessica sa...

Det är alltid potatis i knödel, i varje fall i all knödel jag har ätit så brödknödel sväljer jag inte, såväl bildligt som bokstavligt ;).

Anna sa...

Potatis? Jag har nog aldrig sett knödelrecept med potatis, men det finns säkert hur många varianter som helst. Kolla för övrigt Långkok sidan 129.

Anna sa...

Men det är ju intressant, kan skillnaden bero på vilket land receptet kommer från?

Anna sa...

Tack Wikipedia! Det finns Kartoffelknödel med potatis och det finns Semmelknödel med bröd och båda varianterna verkar vara lika gångbara. Verkar inte vara någon skillnad vad gäller regional förekomst såvitt jag kan förstå.

Jessica sa...

Förutom att semmelknödel brukar vara åt desserthållet. Men det finns kartoffelkrapfen som kan vara efterrätt eller huvudmåltid.
Jag har ätit spätzle som huvud- såväl som efterrätt också.

I Bayern kallas knödel för kloss, degen gör man av lika delar kokt och rå potatis för att den ska förbli gul.

Anonym sa...

Enligt min mormor död sedan 20 år så var knödel en husmors räddning i ekonomiska tighta tider. Det finns naturligtvis både och men ven hybrid varianten den rena potatisknödeln smaksattes inte lika ofta med kött utan åts gärna i en buljong eller sås. Faktum är att du tar det du har för hands och det är det som är smidigheten med just knödel. Ett tips på en liten utstickare jag åt i en indisk restaurang i tyskland för ett gäng år sedan är pyttesmå bröd knödeln med färsk koriander och russin som tillbehör till en vegetarisk curry jag var mycket skeptisk och glatt överraskad! //Heidi