Det jag tycker är extra trevligt är att det inte bara är recept på sylt och saft utan även exempel på hur man använder bär i mat och så en hel del recept på vin, likör och snaps.
Men som sagt, här blir det nyponbröd. Jag har ändrat en aning i receptet.

5 dl vatten
0,75 dl olja
3 msk honung
knappt 0,5 paket jäst
1 dl nyponmjöl
7 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjöl special
1 msk salt
1. Blanda kallt vatten, olja, honung och jäst i matberedare. Rör tills jästen är löst.
2. Häll i nyponmjöl, rågmjöl och vetemjöl, kör på låg hastighet i tio minuter ungefär. Det blir ganska kladdigt. Don't worry, be happy.
3. Häll på salt och kör på lite högre hastighet i tre minuter till sisådär.
4. Lägg degen i oljad låda (för jag har läst Jan Hedhs bok Bröd och nu måste jag jäsa min bröddeg i en oljad låda, annars kommer det att bli alldeles förstört :)) och jäs två timmar. Eller lite till.
5. Kavla ut degen så den är drygt en centimeter tjock. Ta ut kakor som är ca. 10 cm i diameter. Det mått jag hittade som var 10 centimeter var en veckad tartlett-form så det kändes som att ta ut jättestora pepparkakor ungefär.
6. Lägg på bakplåtspapper/bakplåtsduk och låt jäsa en timme till.
7. Grädda 10 minuter i 225 grader.
Det blev ett ganska mörkt bröd med en tydlig nyponsmak vilket var riktigt gott. Nästa gång kommer jag nog att göra några små ändringar:
* minska mängden honung, jag har vant mig av med sötma i bröd och sånt
* inte kavla degen så tunt eller baka ut degen som limpor
Men på det stora hela var det ett gott bröd som jag säkert kommer att göra igen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar