tisdag 29 januari 2008

Risbollar

Jaha, här står jag med en massa ris-rester och inser att mitt recept på de persiska risbollarna är borta. Står ingenstans att finna. Jag har letat igenom hyllor och pärmar men det är och förblir spårlöst försvunnet. Suck.

Letandet förde dock med sig att jag hittade ett och annat recept som jag inte kom ihåg att jag hade, bland annat ett på coca cola-marinerad fläskkarré som vi inte gjort på år och dag, det kanske kommer med på menyn någon gång i snar framtid.

Nu får det bli improviserade risbollar, här är det jag hade idag vilket räckte till 25 bollar (en del fyllning blev över så man kan dra ner på köttet):

700 g kokt ris (tror inte Uncle Ben blir så bra, jag brukar ha Basmati)
500 g lammkött
1 rätt stor lök
50 g pinjenötter
drygt 0,5 tsk kanel
paprikapulver
salt och peppar

1. Finhacka kött och lök. Det ska vara riktigt finhackat. Pyttesmå bitar. Nästan köttfärs. Rätt monotont och repetitivt men se det som meditation så går det lättare, lägg kanske till ett litet mantra du kan upprepa under arbetet; "hacka, hacka, hacka" eller nåt sånt.
2. Fräs lök i lite olja, lägg ner kött, krydda med kanel, paprika, salt och peppar och låt steka ett tag.
3. Ta av från plattan och rör ner pinjenötter
4. Mixa riset så det blir en klibbig massa
5. Nu följer nästa meditativa inslag. Ta ungefär 25 g av riset och gör en boll. Tryck ner tummen i bollen och tryck ut den så att det blir en liten skål. Den ska vara tunn men ändå hålla ihop. Lägg ner drygt en matsked fyllning och slut sedan riset över fyllningen. Som en liten sprängfylld palt ungefär.
6. Stek bollarna i rätt rejäla mängder fett, jag hade en blandning av olja och smör. De ska bli knapriga och snyggt gyllengula på utsidan.

Och här följer en rätt o-estetisk bild på hela middagskompositionen. Förutom bollarna hade vi picklade starka grönsaker (nu är det mest pepperoni kvar i burken vilket ingen av oss egentligen vill ha), biber dolma, fyllda parikor alltså, från konservburk (helt ok) samt baba ganoush från burk.

7 kommentarer:

Jessica sa...

slår vad om att du menar koofteh tabrizi.

Anna sa...

Tillgång till dator ordnade sig ser jag! För du är väl inte hemma än?

Och nej, det var inte koofteh tabrizi, där verkar riset vara inblandat med köttet, mitt recept var ungefär som det här med ett rislager runtom. Kom från en iranier bosatt i Sverige.

Jessica sa...

näe, inte hemma. fick låna dator. var det valnötter i fyllningen?

Anna sa...

inte vad jag kommer ihåg men det kan nog ha varit russin (vilket jag helst undviker att ha med i varm mat, gillar inte konsistensen de får)

Jessica sa...

Persisk mat, liksom japansk mat, har en tendens att krångla till saker onödigt mycket. Ris ska sköljas elva tusen gånger. Det finns också koofteh benaji som är risbollar, de kokas först som frikadeller, men de innehåller en aning fyllning. Det är inte helt otänkbart att förenkla och slänga i den fyllning man minns.
Hemma rapporterar blomstervattnaren att i den bästa persiska kokboken jag någonsin har haft så finns det fem koofteh (kufteh) recept. K Baqali, berenji, curry, somaq och tabrizi.

Anna sa...

I den mellanöstern-kokbok jag har tycker de att man ska använda "en tandpetare eller ett litet grillspett för att få bort skinnet i vecken" på valnötterna. Cheesus.

Jessica sa...

Exactly my point.