måndag 29 september 2008

Helgresumé

Kära dagbok, nej, blogg menar jag. Jag har inte skrivit på några dagar. Det blir lätt så när man spenderar helgen på ställen där man inte har tillgång till Internet. Ja, jag vet, det är helt bisarrt! Hela tiden från fredag kväll till söndag kväll utan någon som helst möjlighet att hålla sig uppdaterad om vad som händer i bloggosfären.

Nåväl. Detta har hänt sedan sist.

Torsdag
Gjorde dumplings till middag, typ såna som finns på JustHungry eller så pedagogiskt beskrivet på America's Test Kitchen TV, fast istället för fläskfärs tog jag plockat ankkött i fyllningen.

dumplings1-1

Stekte dumplingsarna istället för att ha dem i soppa, som jag vanligtvis brukar göra. De fastnade i stekpannan. Och varandra. De mysko grönsaksinläggningarna till vänster var inte goda. Nudlarna var lite tråkiga. Blev matt och orkade inte blogga.

Fredag
Cyklade hem efter jobbet, stannade vid Bakery & Spice. Köpte ett valnötsbröd. Sneddade runt hörnet och in på Vasastans ost. Kom ut med ostar, serrano, vildsvinskorv samt fårsmör, nej, getsmör, nej, fårsmör var det nog. Lyckades undvika att köpa marmelad till osten. Inte en marmeladburk till i mitt kylskåp.

Väl hemma tillagades resten av dumplingsarna i ugnen. De fastnade varken i varandra eller pannan men blev kanske lite väl knapriga på kanterna.

dumplings2-1

Ut med katter och packning i bilen, femton mil till sommarstugan i Skinnskatteberg. Framme sent. Upp med en flaska rött vin samt bröd, korv, skinka ost och get-, nej fårsmör. Helgen har börjat!

Fårsmör på valnötsbröd är gott. Detta kan bli ännu en kostsam craving.

Lördag
Ut i skogen ska vi gå! Plocka svamp! Efter det en utflykt till Åsby Kött & Vilt i Hallstahammar (tack, Jessika, för tipset) där en halv älgstek (och lite annat) inhandlades.

Matlagning på landet = grilla. Och har ni sett en så snygg älgstek?! Rullad i salt, peppar, rosmarin och salvia, penslad med lite olja, grillad på indirekt värme. Skulle ha plockats av vid 55 grader men det blev någon grad mer.

älgstek-1

Helgrillad älgstek, portergelé, ugnsbakad mandelpotatis, gräddstuvad mangold, stekta trattisar. Smulpaj på hallon till efterrätt.

älgstek-1-1

Söndag
Liten svamptur igen. Mack-lunch. Åt upp resterna av hallonpajen. Med glass. Och några Brago-kex sedan.

Kusinen till gårdagens middag kom på besök. Hade två kompisar med sig, men de ville inte vara med på bild.

älg-1

Stannade vid godisbutiken Hummelsta på vägen hem (en av de som säger att de är "Sveriges största?" på hur många sätt kan en godisbutik vara störst egentligen?) för att plocka med tomma godis-plastburkar ("max fem per person!") till trattis-förvaring. Köpte ett drygt hekto godis som tog slut rätt snabbt. Mätt. Orkar inte göra middag. Badar bastu och dricker en öl istället.

Måndag
Känner mig speedad på nåt sätt, vaaad kan det bero på? Kan väl adrig vara gårdagens kosthållning?

Älgstek i matlådan till lunch!

Och se, älgsteken återuppstod till middag idag igen! Den börjar likna Särimner, den där steken. Lök, kålrot, kantareller, tärnad älgstek och pasta. Och det räckte till matlåda imorgon med, hurra!

älgpastapytt-1

12 kommentarer:

Jessica sa...

Man handlar alltid "lite annat" på Åsby också. Nu när jag ändå är här brukar jag tänka. Personalen där är väldigt trevliga och verkar kunna allt som har med kött att göra, som vilket kött som passar till korvkaka (hon före mig ville veta).
Jag bad om 1 kg kalvfärs. Hon lade upp 1 kg i ett svep, snacka om ögonmått, eller 1013 gram, blir det bra ändå?!?
Nä, peta bort 13 gram!!! ;)

Anna sa...

Köpte flatrökt skinka som var urgod. Och portergelén var det en annan av kunderna som prackade på mig :)
Det är en riktigt trevlig butik, och vilken jämrans ruljans det har varit de gånger vi varit där, mycket folk men det går undan som bara den.

På tal om butiker så hittade vi till slut till den där butiken som Hagby Gård har i Västerås, under semestern var vi i närheten på en vardag och tänkte att nu jäklar ska vi ta oss dit. Det är inte Carlströms men ligger tvärs över vägen, långt inne på gården. När vi till slut letat oss fram hade de bara öppet fredag 11-17.... Så nu vet vi var det ligger men har fortfarande inte lyckats komma in.t

Jessica sa...

Men bygdens mat/kungsbyn som ligger på vägen ut mot Ängsö, avfärten mot Ängsö ligger på e18. på vägen mot Enköping, den avfarten måste ni ju åka förbi? Avfarten mot Ängsö alltså. Fin butik.
http://www.vastmanland.se/sv/kungsbyn___bygdens_mat_a2009_s525.html

Carlström är coolt, större än Åsby. Hagbys sortiment hittar du här och där i Stockholm. Nog värt att satsa mer på än att irra runt i Västerås.

åsbys Mintgelé är också god kan jag rapportera och vinbärsgelén. Och äggen kommer från en gård ett stenkast därifrån.

Jessica sa...

Förresten du ska ju tömma kyl och frys ;). Nej, nu ska jag sluta retas med dig, livet är för kort för att inte avnjutas till fullo.

Anna sa...

Åh, ännu en butik! :)

Bondens matbod i Hötorgshallen brukar ha Hagby Gård-kyckling (om man är snabb och går dit en torsdag när leveransen kommer...) men om man tittar på produktlistan på Hagbys egen (rätt usla) hemsida så finns det gås och fasan och duva och annat skoj som jag inte sett i Stockholmsbutikerna. Och om priserna stämmer så är det rätt billigt också. Så jag hade velat kolla in deras egen butik för att testa lite andra produkter och kanske sedan tjata på Bondens matbod att de ska ta in fler grejer :)
Och så måste vi ju ha något att äta när vi är på landet. Där är frysen inte lika full och det går IIINTE att flytta mat mellan Stockholm och Skinnskatteberg. Helt omöjligt.

Jessica sa...

Om du vill in och irra i Västerås och den till den nyöppnade saluhallen i f.d. centrala Posten så har de fasaner, vaktlar och allt sånt via Åsby. Jag _tror_ att Åsby är ursprunget men de kan ju få sitt vilt från någonannanstans men jag gillar ju viltfågel. Who cares var det kommer ifrån, så länge som det inte är radioaktivt ;). Jag har sett Kungsbyns mat någon annanstans också just för att huvudbutiken ligger så mitt ute i ingenstans men jag minns inte var. Värd en resa på några extra mil (mindre än två fram och tillbaka) är det definitivt värt.
Och jag bara retas med det där med frysen, när allt kommer omkring kommer du att lösa renoveringen med maten kvar :)
Annars får du pytsa ut innehållet. Typ då I västerås, men frysvarorna är det lite trixigt med för tillfället.

Jessica sa...

Jag vill f ö ha en ost, det där med att vara framme när leveranser kommer, som NK får hem IBLAND, och de har alltså en telefonlista typ för den där osten. När den kommer så är den slutsåld på två timmar. Det är ett skal av mozzarella fyllt med en färskost som mascarpone (jag har glömt det riktiga namnet). Vad skulle jag säga? Du jag måste springa för att hinna med tåget, jag ska köpa ost på NK?!?? Folk skulle stirra efter mig och tänka att nog för att vi visste att Jessika är matintresserad men det här är ju knäppt så det förslår.

Anna sa...

Den där osten, som jag inte heller kommer ihåg vad den heter och som jag aldrig ätit någon gång, såg jag en dag på NK. Jaha, det är så den ser ut, tänkte jag, och köpte INTE.

Jessica sa...

Jamen vad är det för fel på folk?! ;)
De åker till exotiska länder och äter inte sjöborre trots att det finns överallt, de hittar en delikatessost och köper inte... och så kallar de mig knäppis när jag börjar yra om vaniljstänger och svart miso och hur man gör egna dammsugare och...

ja i varje fall ;)

Anna sa...

Tänk att det kan vara ett shysst ret att INTE köpa konstig mat :)

Jessica sa...

Jo :)

Jessica sa...

Osten heter burrata. Funderade tills jag kom på det :)