onsdag 24 september 2008

Svampkonserv

Inga rester idag. Jag hade planerat och förberett, plockat ut burkar ur frysen så det skulle hinna tina, men när det kom till kritan fanns ingen ork. Sonen fick gå och hämta sushi.

Istället har jag tagit hand om de gula kantareller och taggsvampar som stått på verandan sedan i söndags. Tur att det är någorlunda kallt ute, annars hade de kanske inte sett så mysiga ut nu.

Frysen är fylld av annat (annan svamp till exempel) och dessutom är de lagom stora plastburkarna är slut (nej, jag tänker inte köpa fler, det ligger säkert femtio stycken i frysen redan nu, fyllda med svamp, äppelmos, ankfett och annat). Därför har jag sökt alternativa förvaringsmetoder och fastnade till slut för tipset på Svampguiden; saltlag och konservering. Kort sammanfattning: knöka burkar fulla med svampbitar, häll på saltlag, koka burkarna.

Just nu kokar sex burkar i största syltgrytan på spisen. Än så länge har inget exploderat eller läckt och det är ju positivt, men om det är en bra metod eller ej får jag återkomma till någon annan gång när vi testat resultatet.

svampkonserv-1

9 kommentarer:

Jessica sa...

Jomenvisst, tömma frysen ;) ;) ;) ;)

Ormen sa...

Jag brukar bara förvälla sen ner i plastpåse-ut med luften platta till ordentligt! Sen kan jag bryta av så stor bit jag vill ha...

Anna sa...

Efter empiriska studier har jag konstaterat att jag personligen föredrar burkar framför plastpåsar i frysen, men nu var ju huvudproblemet att det är FULLT i frysen. Eller frysarna för att vara mer exakt, vi har två.

Där ligger svamp, svamp och åter svamp. Lingon, hjortron, hallon, krusbär, vinbär (svarta och röda), äppelklyftor, rabarber, åkerbär, kycklingskrov, anklever, grodlår, köttsås, äppelmos, löjrom, gäddor, plockat ankkött, pulled pork, köttbullar, fillodeg, wontondeg, smördeg, edamame, bondbönor, spenat och mangold. Det var vad jag kunde komma ihåg på rak arm utan att titta efter, det är mer än så. Kort sagt skulle jag kunna föda ett smärre kompani med innehållet i våra frysar :)
Jag behöver definitivt hitta nya sätt att förvara gula kantareller som inte inkluderar frysar :)

Anna sa...

Och ankfett så klart, det ligger ju också i frysen.

görel sa...

Jag har för mig att du började blogga när du behövde tömma skafferiet. I stället har du fyllt två frysar. Har du någon plan?

8-)

Jessica sa...

Som sagt, Anna, du kan alltså inte kunna sluta blogga för de där frysarna står där de står och även om du lyckas låna frysutrymme här och där under tiden som köksrenovering pågår så måste ju maten lagas upp sen. Grodlår t ex, vad har du att säga om grodlår? ;)

Erika sa...

Spännande sätt att konservera svamp på. Det kanske får bli nästa höst. Skriv gärna om hur de smakar sen!

Anonym sa...

Det har jag aldrig hört talas om, ska bli kul att få höra hur det blev:)

Anna sa...

Görel: min plan är att återgå till mitt tidigare liv som hamster och sedan leva lycklig med mina två fulla frysar. Fast skafferiet och kylen är bra mycket tommare än vad de var förut. Faktiskt.

Jessika: grodlår är goda friterade, det är vad jag har att säga. Fast jag vet inte hur eko-reko det är att äta grodor egentligen, tydligen finns det områden i Indien där skadeinsekterna lever glada dagar sedan alla grodor fångats in och exporterats till Kina. På min låda står inget om ursprung så jag vet inte om jag borde skämmas eller inte.

Erika och Maria: jag återkommer med recension. Och så var det ju en artikel på Taffel nyss om mjölksyrad svamp, det är jag bra sugen att testa också.