onsdag 19 november 2008

Kyckling nr. 2

Idag har jag lärt mig att man KAN överdosera satay-pulver.

Dagens kycklingdelar blev lår och klubbor, efter urbening blev det knappt 600 g kött i bitar som marinerades i ketjap manis och den lilla skvätt risvinäger som fanns kvar. Kanske var lite överdrivet med drygt en deciliter ketjap som kycklingen fick simma omkring i, men nu är den flaskan slut så det var värt det.

Resten av kycklingen; skrov, skinn och annat rens, åkte ner i en gryta och täcktes med vatten. Sedan åkte det också ner en näve torkade kaffir lime-blad, några matskedar fryst och hackat citrongräs, salt samt drygt en matsked Santa Maria Chili & lime. Så får det koka på. Buljongen och det kött som kan pillas av skrovet ska användas till middagen imorgon.

Kokade upp en burk kokosmjölk med rätt mycket av den turistimporterade flaskan med satay-pulver. Äsch, lite till satay, det blir nog bra. Hällde i en deciliter av kycklingbuljongen som kokade. Rostade en deciliter sesamfrön (äntligen slut!) i stekpanna och mixade det tillsammans med en deciliter jordnötter. Ner i såsen. "Den smakar lite lustigt" kommenterade mannen (noteras bör att det ska mycket till innan mannen avviker från positiva omdömen när det gäller mat). Jo, det gick att överdosera satay-pulvret, det blev lite väl mycket beska och rätt obalanserat på det stora hela.

Kycklingbitarna stektes. Är det för mycket att ha svarta sesamfrön på? Nejdå, ös på bara.

Ris till. Det är det där knappt synbara i bakre delen av bilden (orkade inte montera upp extra belysning, det fick blir bild med blixt).

kyckling2-1

Blev mycket sås över. Den åkte in i frysen eftersom vi kom överens om att den förmodligen kommer att smaka utmärkt om man blandar ut den med en burk kokosmjölk till.

Och precis när allt var framdukat insåg jag att nåt saknades. Grönsaker. Nu kommer vi att dö i skörbjugg.

4 kommentarer:

Jessica sa...

Sjörbjugg och skörbjugg. Med allt du hällde i den maten slår jag vad om att ni drabbas av nåt annat först ;)

Anonym sa...

Haha.. jag det MÅSTE du passa dig för! Och nu verkar du fått kameran att inte ta röda kort längre.. kanon!

Anna sa...

Alla fina E-tillsatser kommer att konservera oss. Det är vad jag tror.

Och kameran har alldeles för många finessiga inställningar som jag inte orkar ta reda på hur de funkar. Och så är det ju tråkigt vinterljus nu. Med blixt blir det konstigt och utan blixt blir det gulstick.
Men jag har hittat ett hemligt vapen bestående av en golvlampa från femtiotalet med tre glödlampor. Den ger finemang ljus. Och så har mannen grävt rätt på vitbalansinställningen.

WhoCutTheCheeze sa...

Ja det tror jag oxå. Kanske är ni även lite självlysande ;)

Ja det där med vitbalans är lite puligt, det brukar ju funka bra med auto WB. But hey, det funkar ju nu.

Lycka till med köket!