söndag 2 mars 2008

Chokladtårta

På allmän begäran (eller efter åtminstone två förfrågningar) kommer här receptet på smaskig chokladtårta.

Barn kan ju, som tidigare konstaterats, ha märkliga smakpreferenser. Eller åtminstone såna man inte förväntar sig.

Syskonbarnet äter nori-blad med inget till, kollegans ettåriga dotter mat-ratar det mesta men tycker att kryddig salami är smaskens och en av sonens favorittårtor var (och är fortfarande) denna rätt mäktiga och tryffelaktiga chokladtårta. Han har även alltid tyckt om broccoli, krävde löjrom till julbordet som fyraåring samt drack piri-piri direkt från flaska en gång när han inte var större än två-tre år ungefär. Piri-pirin var ett rent misstag, vilket han upptäckte rätt snabbt, och det har aldrig senare upprepats.

chokladtårta-1

Kaka
150 g smör
200 g mörk choklad
3 ägg
2 dl socker
75 g valnötter
1 msk vaniljsocker
1 dl vetemjöl

1. Smörj en springform, spänn fast ett bakplåtspapper mellan botten och form och klipp bort överflödigt papper.
2. Smält smöret försiktigt i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner chokladen, fortsätt röra tills det smält helt.
3. Vispa ägg och socker. Hacka nötterna. Rör ner chokladsmet, nötter, vaniljsocker och mjöl i ägg-sockerblandningen.
4. Häll smeten i formen och grädda 30-35 minuter, 200 grader. Den ska vara fortfarande vara lite kladdig i mitten när man tar ut den.
5. Ta ut kakan från formen och lägg på fat. Stå inte för länge med kakan i handen och fundera på vilken sida som ska vara uppåt (det spelar faktiskt ingen roll), då kommer kakeländet nämligen att gå sönder. Men det gör inte så mycket, det går bra att trycka ihop bitarna. Ställ in kakan i kylen och låt den bli ordentligt kall.

Garnering
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
hela valnötter

1. Värm grädden i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner chokladen, rör tills chokladen smält
2. Bred ut krämen på kakan och lägg på valnötter. Ställ in i kylen.

Sedan kan man ha lite vispad grädde till om man inte redan gjort slut på den i pastasåsen.

chokladtårta_bit

3 kommentarer:

Jessika sa...

Jag vet en choklad och mandeltårta som du säkert skulle tycka om. Jag stod och funderade på den här kakan häromdagen, och hade du inte bott i Stockholm hade jag bakan en åt dig för avhämtning som jag gör med mina västeråskompisar :). Den finns i Det Franska Köket av Julia Child mfl.

Smakpreferenserna hos barnen här kan också ifrågasättas. Broccoli är populärt, liksom var kapris från tugga-åldern, oliver i alla former men inte vanlig korv. Ena ungen äter fortfarande nästan bara grönsaker och kan vara utan kötten.

görel sa...

Den ser himla god ut! Tackar så mycket, jag var ju en av dem som frågade! Receptet är redan nogsamt sparat.

Anna sa...

Jessika, du skämmer bort dina vänner :) Men jag kan erbjuda en byteshandel någon gång när vi åker till Västerås, något från Japanska torget eller Omi food mot en kaka :)

Och det var så lite så Görel. Glömde skriva att den blir ännu bättre av att göras dagen innan, som nästan alltid med kladdiga kakor.