torsdag 20 mars 2008

Rökt lax

Påsk, jaaa! Jesu lidande? Nja. Inte riktigt vår grej. Flera dagar av oavbrutet matlagande och ätande snarare. Och möjlighet att sova länge på morgonen (observera ordet möjlighet, förmodligen kommer jag att vakna 07.00 varenda morgon hela helgen).

Traditionsbundna som vi ändå är startar vi helgen med lax. Rökt lax såklart. Och så har mannen handlat på hötorgshallen och har inte kunnat hejda sig ännu en gång. Det vankas primörer för ohemula summor.

röktlax-1

Först får laxen ligga en stund i saltlag

1,3 kg laxfilé
1,5 l vatten
1 dl salt
0,5 dl råsocker
2 dl dill
1 msk dillfrön
3 vitlöksklyftor

1. Blanda ut salt, socker och kryddor i vattnet, krossa vitlöksklyftorna lite. Vill man att det ska gå fortare värmer man upp en liten del av vattnet och rör ut saltet och sockret innan man blandar med resten av det kalla vattnet.
2. Ner med laxen i en lagom stor form och häll lagen över. Låt stå en timme eller så.
3. Ta upp laxen och torka av den, låt den torka ytterligare en stund.

Sedan är det dags för lite rub.

1 msk salt
0,5 msk hel vitpeppar
1 msk dillfrön
0,5 msk socker

1. Mixa allt. Vi har en liten kaffekvarn som är ypperlig att mala kryddor i.
2. Massera in kryddblandningen på laxen, jag använde kanske hälften.

In i röken! Röktemperaturen ligger på 100 grader ungefär och laxen får stå tills innertemperaturen är 61 grader, tog ungefär en timme och trekvart.

lax_primör-1

Till blir det som sagt primörer; potatis, sparris, små söta morötter, strimlad salladslök, sugarsnaps. Lite vinägrett med sparrisolja, äppelcidervinäger, dijonsenap och en gnutta salt. Enklaste möjliga romsås; creme fraiche och stenbitsrom.

Vi enas om att det här är den bästa lax vi gjort. Precis lagom sälta, diskret röksmak, mjuk och len konsistens, precis färdig men inte mer. Så gott! Och så ett urgott vitt vin till; Jurtschitsch Zöbinger Heiligenstein 2006, riktigt härlig riesling.

Helgen är inledd!

2 kommentarer:

görel sa...

Mein Gott, vi måste bara ha en rök! Tack för tips förresten! Ska fundera på om det är värt att släpa från USA (den verkar vara ganska tung?) eller om vi skaffar här.

Anna sa...

Jag kan glädja dig med att det kommer mer rökinlägg nästan omgående, i skrivande stund ligger några lammläggar och tillagas low and slow. Fast kanske kommer inlägget imorgon, vi ska ha gäster och av någon anledning tycker mannen att det är ohyfsat att skriva blogg istället för att umgås. Förstår inte vad han pratar om.
Bulleten är ganska tung, nästan 22 kilo väger den förpackad i kartongen så det lär ju blir lite övervikt om man ska ta hem den på flyget