Det fanns finfin kravmärkt strömming i fiskdisken på Coop, filead och klar, för 55 kronor kilot. Andra matlagningsplaner sattes på väntelista och fick ge plats för firre.
Jag kom fram till att den här maträtten nog egentligen är rena dödsfällan. Först har vi vitt bröd och potatis, GI-fantasterna kippar efter andan. Så är det själva strömmingen, jag ser kvällstidningsrubrikerna om dioxinförgiftning. Och så panerar vi den och steker i mycket smör, nu raaaasar dietisterna. Och inte blev det några grönsaker. Det är nog lika bra att lägga sig ner och självdö på en gång, innan cancern och hjärtattackerna tar en. Men gott var det.
500 g strömmingsfiléer
någon matsked smör
dill
ströbröd
1 ägg
mjukt tunnbröd
7-8 kokta potatisar, inte så jättestora
västerbottensost
en kruka krasse
salt och peppar
1. Klipp bort ryggfenan på strömmingen, salta och peppra
2. Mixa smör och dill, bred ut blandningen på hälften av strömmingarna och lägg de andra ovanpå
3. Panera i ägg och ströbröd, stek i smör
4. Mosa potatisarna på tunnbröd, salta en aning.
5. Riv ost och strö över potatisen, hacka krassen och lägg på
6. Lägg strömmingen ovanpå och rulla ihop tunnbrödet till en rulle.
7. Lägg bröden på en plåt och sätt in i ugnen 10 minuter i 225 grader. Brödet blir lite krispigt och osten smälter ihop med potatisen. Mmmm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar