söndag 9 mars 2008

I'm a firestarter

Nu ska vi tända på.

I en Weber Bullet använder man briketter tillsammans med bitar av trä som ger röksmaken.

Träet är oftast frukt- eller nötträd av något slag; äpple, körsbär, valnöt, ek eller rökklassikerna mesquite och hickory. De olika träslagen ger lite olika smak, mesquite ger till exempel en rejäl röksmak medan äpple ger en lite försiktigare arom. Vi tog ner ett äppelträd på tomten häromåret bara för att ha ett ordentligt lager med rökved. Närå, jag skojar bara. Lite. Trädet var dessutom lite ivägen och så har vi tre äppelträd till, det blir äpplen så det räcker och blir över i alla fall.

När det gäller briketter håller vi oss till Landmann eller Weber, än så länge har vi inte hittat några bättre sorter. Andra, billigare, varianter brinner fortare och ska man hålla på fem, sex, sju, tretton timmar så krävs det bra briketter.

Så. Först fyller man ett tändrör helt med briketter och tänder på. Efter en trekvart eller så är alla briketter tända och grå. Då är det dags att hälla över dem i röken.

bullet_briketter-1

Först de tända briketterna, sen lägger vi på ett gäng otända briketter och överst några bitar rökved, i det här fallet tre rejäla bitar äppelträ. Jag var lite snål med de otända briketterna här och senare fick vi fylla på med fler.

Det finns olika metoder att tända Bulleten beroende på hur länge man ska hålla på med rökningen, som alltid finns det tips och tricks och små filmer på Virtual Weber Bullet som beskriver hur man gör. Jag älskar det. Chris är fantastiskt ambitiös, jag kan surfa runt hur länge som helst på TVWB och kolla på de små filmerna när han monterar sin Bullet, styckar kyckling, väljer köttbitar, trancherar en kalkon. Underbart.

Tillbaka till vår tändning. Mittendelen går på, vattenskålen läggs i och fylls med tre liter kallt vatten (fungerar som temperaturutjämnare), gallren, som vi ännu en gång har glömt att rengöra, yuck, läggs också i och så åker ribsen på.

Dags att presentera ett oumbärligt tillbehör: ett rack där man kan ställa ribsen.

ribs_rack-1

Här står ribsen i röken, dags att sätta på locket.

bullet_ribs-1

Nu kommer vi till den bit av BBQ som gör det till en perfekt sommarsysselsättning. Om ni tittar noga på bilden ser man en tråd som går från gallret ut till vänster upp mot bordet som står bredvid. Det är tråden till den digitala termometern som vi lägger på översta gallret för att kontrollera temperaturen. Sommartid slår man sig ner i soffan på verandan, öppnar en öl, tittar på termometern då och då, justerar ventilerna och tar det lugnt.

Nu är det inte riktigt läge att sitta på verandan. Visserligen har vi infravärme där men det behövs lite högre utomhustemperatur för att det ska vara behagligt.

Regel nummer ett: lyft INTE på locket. Varje gång locket lyfts resulterar det i en rejäl temperatursänkning, och det vill man inte ha. Låt locket vara på de första timmarna. Rör inte!

6 kommentarer:

Jessica sa...

Hur kommer det sig att ni blev så intresserade av rökning? Det låter lite komplicerat, men inte värre än att man lär sig det efterhand.
Är det som lågtemp tillagning i ugn minus hela rökmomentet?

Jag har "bara" en balkong och tycker numera att vanlig mat, det behövs inte ens vara så mycket salt tillsatt, men jag åt en i vanligtfall alldeles utmärkt tysk skinka häromdagen och nu var den för salt. Dry rubs är en tämligen okänd positiv företeelse.

Janne sa...

Hej Jessika, mannen här!

Får nog erkännas att det började som en fix idé hos mig utan större anledning än att jag hört att maten skulle bli saftig och god, men ändå med den sköna grillsmaken som vanliga kolgrillar ger.

Eftersom jag har svårt med impulskontroll beställde jag kvickt röken och det har inte varit någon besvikelse. För det första blir maten mycket god. Ribs och fisk ger bäst resultat (för kyckling och burgare rekommenderar jag kobb-grillen). För det andra känns det bra att jag får vara duktig på något i köket (i stället för Anna). Ratta på ventiler och temperarurkorrigeringar verkar vara min grej.

Mitt nästa projekt blir kallrökning som jag hoppas att du kommer att få läsa om på bloggen (rökgenerator är beställd på Smart fritid, kommer i april om allt går väl). Första testet blir att röka mozarella och kanske oliver.

Och, yes box, det är som att köra maten i låg temperatur i ugn, men med briketter och något gott aromatiskt träslag. Saftig, mört och kulinariskt oemotståndligt.

Sältan och kryddningen över huvud taget är rätt kraftig i ribsreceptet på bloggen, och därmed inget jag skulle bjuda mormor på. Det viktiga med BBQ är dock inte att smacka på duktigt med kryddor utan att istället dosera rätt mängd trä av rätt slag med rätt temperatur.

Eftersom jag gillar att röka grejer (mat och cigariller) återkommer kanske Anna med något inslag senare.

Och Jessika. Balkongrökning kan innebära problem med grannar. Vi har varit nära brandkårsutryckningar här och jag tror att det är värre för dem som bor i lägenhet.

/Mannen

Jessica sa...

Å nej, jag ska inte grilla på balkongen. Min balkong ser ut som en paviljong i liljeavsnittet i en botanisk trädgård på somrarna och det tycker folk är suspekt nog, men det finns helt enkelt inte plats för någon grill här. Nån i min huslänga satte eld på sin balkong just när jag hade flyttat in, engånggrill ställd på returpapper som satte eld på själva balkongen på andra våningen av tre.
Grillning på balkong innebär därför numera alltid uttryckning av störningsjour alt. polis och det här är en fridfull liten bostadsrättsförening.

Däremot är jag patologiskt nyfiken och även om jag inte kommer att kunna grilla själv så ska kunskap inte föraktas :)
Skulle vara kul att "smaka" sig igenom vilka olika röksmaker ett äppelträd ger till skillnad från ett mesquite. Jag har ätit hemskt goda ribs i USA, men annat än att försöka åstadkomma något liknande i en vanlig ugn så får det stanna där. Varm- och kallrökt firre är ju gott. Kan man röka vad som helst?

Janne sa...

Skulle tro att man kan röka nästan vad som helst i varmröken. Vi har bland annat testat fläskkarré, oxbringa, olika typer av burgare, lax, vildsvin, kyckling, kalkon med mera.

Tveksamt om det blir bra med kött i stil med entrecote eller biff, men det kanske vore något att experimentera med.

Vad gäller kallrökning är jag helt nybörjare och precis börjat titta på recept och metoder. Tänker mig att jag ska börja med enkla saker som ost och grönsaker.

Ett problem med kallrökning är att man lagar maten i optimal bakterietemperatur. Planen är att inte drabbas av botulism eller någon annan otäck åkomma utan köra en mer säker linje i början. Men vad kul det vore att göra eget bacon i röken till exempel (borde gå att få bättre smak på än de man hittar i butiken), eller varför inte korv, och så självklart olika typer av fiskar. För övrigt tacksam för alla tips och förslag.

Till röken beställde jag också ett gäng olika träslag för test av röksmaker. Ska ha din kommentar i åtanke när jag kör igång. Till dess är det efterforskning om nitrater och prepareringsmetoder som gäller. Ber att få återkomma:)

görel sa...

Ja! Här kom ju den tekniska dokumentationen som jag nu nogsamt arkiverat för senare läsning. Är det förresten billigare att köpa en sån härn tingest i USA eventuellt? Ska besöka syrran i maj hade jag tänkt ...

Janne sa...

Ja det är det. I Sverige verkar den kosta mellan 2200 kr och 2500 kr, medan den på Amazon i USA kostar under 1500 kr (dock lär väl frakten kosta en del). På http://www.virtualweberbullet.com/ har du länk till Amazon på första sidan, och dessutom massa bra information om röken.

Till grillen rekommenderar jag att du köper en skorstenständare direkt för att enklare kunna tända briketterna. Kostar cirka 200 kronor.

Vi köpte våra grejer på www.lindarna.se, och det fungerade jättebra.