söndag 30 mars 2008

Wonton

Och här kommer veckans läsarfråga, vad är det på bilden?

vad kan det vara?

Inga priser kommer att utdelas eftersom jag kommer att avslöja mig rätt snart, det är nämligen en av ingredienserna i gårdagens middag; wontonsoppa.

Man kan ju ofta köpa färdiga wontons i en asiatiska butiker, brukar ligga i frysen, och de jag har provat har varit utmärka. Men det är rätt kul att göra egna när man har tid för det. Ännu en sån där sysselsättning som blir smått meditativ; fylla, vika, fylla, vika, fylla, vika.... Jag gör dock inte wonton-degen själv, där fuskar jag och köper frysta degplattor.

Det blev ganska mycket fyllning, jag hade en hel förpackning degplattor plus en redan öppnad i frysen, allt som allt blev det 57 stycken knyten och det blev ändå lite fyllning över.

wonton-1

Wontonknyten
300 g fläskkött (det blev karré för det var det ekologiska fläskkött som fanns)
300 g skalade räkor (borde vara rå scampi men nu ser ju den situationen ut som den gör och scampin kommer tyvärr inte in här längre)
4 vattenkastanjer
4 vårlökar av den långa och ytterst spinkiga sorten
2 rejäla vitlöksklyftor
1 bit ingefära
2 msk kinesisk ljus soja
1 msk sherryvinäger
en skvätt sesamolja
en aning salt
1 förpackning wonton-deg

1. Skär köttet i mindre bitar, lägg köttet och räkorna i matberedare och kör till en grovhackad massa.
2. Finhacka vattenkastanjerna och lökarna, riv ingefära och vitlök
3. Blanda allt
4. Ta en degplatta, lägg på knappt en matsked fyllning. Enklaste varianten för att få ihop knytet: fukta kanterna med lite vatten, runda plattan runt fyllningen och vrid ihop. Nej, det blir inte lika snyggt som de köpta, men det spelar faktiskt mindre roll.

wontonsoppa-1

Soppa
Kycklingbuljong
pak choi
shiitake
100 platta risnudlar
lite ingefära
lite citrongräs med chili
så många wontons man vill ha

1. Blötlägg shiitaken en halvtimme i hett vatten om den är torkad. Skär i tunna strimlor. Skär pak choien i lagoma bitar.
2. Lätt nudlarna i blöt i en bunke för sig
3. Koka upp kycklingbuljon, ner med svampen och kryddor, koka några minuter.
4. Ner med pak choi och ett gäng wontons, koka kanske 5 minuter
5. Rör ner nudlarna sist.

Det blir en ganska mesig, men ändå god, buljong. Vill man ha lite mer fart är det ju bara att köra i lite mer chili.

Så har ni kommit på vad ingrediensen var? Färsk vattenkastanj. Mer söt i smaken än när den kommer från burk, faktiskt så man tänker på äpple när man knaprar på en bit.

Inga kommentarer: