Det här var nog det påskigaste vi åt den gångna helgen, en brunch där vi lyckades klämma in, hör och häpna, både lax och ägg; en laxtårta på resterna från den rökta laxen och äggkokotter.
Bara två rätter, vad är det för brunch? Jag kan försäkra att det räckte.
Laxtårta, lagom för att göra tre personer proppmätta och ändå blir det lite över
100 g mörkt bröd, typ kavring. Fast jag hade Upplandskubb.
25 g smör
2 gelatinblad
3 dl gräddfil
tror det blev drygt 150 g varmrökt lax
2 schalottenlökar
50 g löjrom (eller nån annan sorts rom, helst inte färgad)
en del av rubben som blev kvar från laxrökningen (salt, dillfrön, vitpeppar och socker)
1. Lägg gelatinblad i blöt
2. Mixa bröd och smör, tryck ut i en liten springform, typ 18 cm. Det kan vara en fördel att spänna fast ett bakplåtspapper mellan botten och ring så blir det lättare att ta loss tårtan och hälften av brödet sitter inte fast i botten när man försöker skära den.
3. Finhacka schalottenlök
4. Blanda gräddfil, lax, lök, löjrom och kryddor. Jag gjorde mig till och delade upp fyllningen på två och hade lax i botten och löjrom över men tårtan blev så tunn ändå att det knappt gav någon märkbar effekt.
5. Smält gelatinblad och rör ner i gräddfilsblandningen.
6. Låt stå kallt några timmar
Äggkokotter från amerikanska Gourmets hemsida (ja, jag erkänner, deras bild är faktiskt mycket snyggare än min). Vi gjorde tre stycken men fyllningen räcker garanterat till fyra.
1 julskinkstor skiva rökt skinka, och här tänker jag på omkrets, inte volym. Jag tror det blir svårt att få ner en hel julskinka i några små formar.
knappt 1 dl grädde
1 schalottenlök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
100 g färsk spenat
4 ägg
salt och peppar
1. Strimla skinkan fint
2. Koka upp grädde och skinka, ta av från värmen och låt stå 10 minuter
3. Smält smöret, låt löken bli mjuk på låg värme några minuter, hacka vitlöken och tillsätt, fortsätt bryna en stund till
4. Tillsätt spenaten till löken, rör runt tills spenaten är mjuk, smaka av med salt och peppar
5. Häll av lök och spenat i durkslag, pressa ut överflödig vätska
6. Fördela spenaten i små ugnsformar, fördela skinkan ovanpå, kör på en sked av grädden i varje form
7. Knäck ett ägg i varje form, på med lite mer grädde och så salta och peppra lite försiktigt ovanpå
8. In i ugnen 15-20 minuter, 175 grader, till önskad dallrighet på ägget. Äggulan ska vara ordentligt lös så att den flyter ut när man tar sönder den och så blandas allt lite krämigt och gojsigt, mmmm.
Nån som för övrigt har en förklaring till varför den här rätten heter samma sak som ett annat ord för en tjusigare variant av prostituerad?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar