lördag 8 mars 2008

Cappelacci

Med tanke på att jag faktiskt är en allvarligt drabbad mat-shopaholic har det varit mycket återhållsamhet den senaste tiden (matvaror som man gör av med på en gång räknas liksom inte) men nu kunde jag inte motstå, jag köpte en ravioli-form med tillhörande pytte-kavel. Här blir det Cappelacci; ravioli med pumpafyllning och löjligt enkel men grymt god tomatsås.

Fyllning
800 g pumpa
1 ägg
drygt 1 dl riven parmesan
salt
muskotnöt
halv dl valnötter

1. Skiva pumpan och sätt in i ugnen, 200 grader i 45 minuter - en timme tills den är riktigt mjuk.
2. Ta bort skal och kärnor, lägg ner i matberedare och mixa. Om purén verkar lite väl lös kan man reducera en stund i kastrull för att få bort vätska. Jag tog undan en halv deciliter av purén för att ha i pastadegen.
3. Blanda pumpapurén med ägg, parmesan, salt, muskotnöt och hackade valnötter.

Pasta
Knappt 300 g durumvete
2 ägg
0,5 tsk salt
0,5 dl pumpapuré

1. Mixa alla ingredienser till en deg. Som alltid med pastadeg måste man känna efter vad som är lagom, det beror på mjölet, hur stora äggen är etc, börja med mindre mjöl än angiven mängd och häll på tills degen är smidig och inte kladdar. Låt vila en halvtimme.
2. Kavla tunt, en pastamaskin är oumbärlig, vem orkar kavla för hand? Själv kör jag handvevad pastamaskin.
3. Först en pastaplatta på ravioliformen, en halv matsked fyllning, en pastaplatta till ovanpå, kavla lite fram och tillbaka, vänd formen upp och ner och voila! har man perfekt ravioli. Rent teoretiskt alltså och enligt bruksanvisningen på förpackningen. I praktiken krävs det nog lite träning men redan vid första försöket kan jag säga att det gick fortare än att fixa allt för hand.
4. Koka två-tre minuter i saltat vatten

Så här pass tjusiga blev de ändå

Tomatsås
50 g smör
15-20 blad färsk salvia
en halv burk krossade tomater
en gnutta salt
en nypa socker

1. Smält smör, lägg ner salvian.
2. Häll på tomater, salt och socker,koka 5 minuter.


Blanda raviolin med tomatsåsen. Gott. Bara det faktum att man gjort pastan själv gör det hela dubbelt så gott, jag lovar.

2 kommentarer:

Per Gårdebrink sa...

Hej!

Var hittade du ravioliformen? Jag har letat med ljus och lykta bara efter en vanlig "sporre" (en "pizzaslicer" som gör vågiga snitt) men det finns inte någonstans!.. En ravioliform vore skoj och jag skulle gärna vilja ha lite olika varianter eftersom jag hittills gjort all min fyllda pasta "för hand" genom att vika och skära...

Anna sa...

Hejsan!
Formen köpte jag på Cordon-Bleu på Vasagatan här i Stockholm, det fanns lite olika modisjanger som gav olika form på raviolisarna; fyrkantiga, trekantiga, stjärnor etc.