lördag 22 mars 2008

Lammlägg

Jag skulle ju skriva om lammläggen vi åt igår, jag vet inte var den här dagen har tagit vägen (eller, jo, det vet jag, jag har ätit godis, matshoppat, det står en anka på tork framför en fläkt, en oxbringa ligger i marinad och köket är i kaos efter att vi dessutom har lagat kvällens middag). Här kommer i alla fall en rekapitulation av gårdagen:

10.15: mannen startar röken enligt the Minion method.

10.20: Vi slänger ihop en rub med ingefära, torkad rosmarin, svartpeppar och salt. Tyvärr kommer ingen av oss ihåg de exakta proportionerna idag. Tre lammläggar putsas från hinnor och rubbas.

11.00: Läggarna läggs på röken som håller 100 grader ungefär.

11.00 - 16.00: städa, träna (i skift, någon måste vara hemma och kontrollera röken), handla, dekantera kvällens vin: Anura Pinotage, mecka med ventiler, röktemperaturen skiftar mellan 95 och 105 grader.

16.00: Laga Creme Brulee, gör hjortronparfait, baka havreflarn.

18.00: Gör världens bästa BBQ-sås med ancho-chili, stoppa in tärnad potatis, morot och lök i ugnen, vispa ihop en aioli på 2 äggulor, drygt 1 dl olja, en halv tesked vinäger, två vitlöksklyftor och lite salt, rör ner en halv burk creme fraiche. Gör iordning kalvfärsburgare till en av gästerna som INTE ÄTER LAMM. Jag upprepar: INTE ÄTER LAMM. Helt obegripligt. Burgarna får också ligga på röken.

18.30: Gästerna anländer, ta ut läggarna från röken. Dra isär köttet i små bitar.

18.50: Fram med ugnsbakade rotfrukter, lammkött, burgare, aioli, bbq-sås, pitabröd, ketchup (accepterat tillbehör endast för middagsgäster under fem år).

19.00: Kaosmiddag. Åtsidosätt alla etikettsregler. Tryck in prylar i ett pitabröd och goffa. Lamm och aioli-creme en höjdare. Drick riktigt god pinotage till (vi öppnade ännu en Anura lite senare och konstaterade att den långa luftningen verkligen gjorde susen, det är hursomhelst ett gott vin men den första flaskan som luftats längre var mycket godare än den andra)

lammläggkaos-1

20.30: Ät creme brulee med hjortronparfait och havreflarn. Hjortronparfaiten en fullträff, uppskattades till fullo av den treårige gästen (och av oss andra också).

23.00: Krascha i soffan. En trevlig kväll!

4 kommentarer:

Jessica sa...

Ketchup... men vad gör man inte för gästerna, också de små ;).

Allt låter hemskt gott :)

Men... vad ska du göra med ankan? Du torkar alltså en anka framför en fläkt?

Anna sa...

Kan det bli annat än gott med lamm?

Och när de är så små har jag överseende med att det ska serveras ketchup till allt. Fast det vete tusan om min son hade fått det när han var i den åldern, så elak var jag :)

Ha, ha, ja, vad ska jag göra med ankan? Det kan du ju fundera på!

Vitsen med fläkten är att få skinnet riktigt torrt, men det känns som att det inte kommer att funka eftersom marinaden var så geggig. Vi får väl se imorgon då ankan ska tillagas.

Jessica sa...

Jag vet en kille som försökte göra egen pekinganka hemma, från att hänga och torka den och marinera den till att blåsa upp den som en fotboll. Det senare gjorde han med en cykelpump fast slutresultatet blev tydligen inget vidare ändå.

Anna sa...

Jag har också läst om att använda cykelpumpar för det ändamålet. Men jag har inga intentioner att försöka mig på en riktig pekinganka. Dock blir det något som eventuellt har vissa likheter. Fast tillagat i röken.