måndag 24 mars 2008

Inte rökt

En del vi ätit under helgen har faktiskt inte har tillagats i röken och för att bevisa detta kommer här lördagens middag.

biff-kål-gratäng-1

Hängmörad biff, sås med sherryvinäger och salvia (recept från Penfoldsälskarens kokbok, mycket trevlig bok där olika restauranger bidragit med recept som utgår från specifika Penfolds-viner. Och Penfolds-älskare som vi är köpte vi den självklart så fort den kommit ut, Lisa F-W från Taffel har för övrigt skrivit texterna).

Potatis- och jordärtskocksgratäng, också med salvia (och jajemän, jag var ute och skördade skockorna i snön, det gick utmärkt med hjälp av en hacka). Egentligen har originalreceptet en briochepudding med oxmärg som jag hemskt gärna hade lagat men att få tag på brioche och oxmärg på påskaftons eftermiddag visade sig vara ogörligt.

Smörkokt savoykål som passade alldeles förträffligt med såsen. Till drack vi vår sista flaska Saronsberg Full Circle som bara fanns tillfälligt på systembolaget förra året och nu inte går att få tag på längre, snyft.

Smörkokt savoykål
300 g savoykål
75 g smör
1 dl vatten
halv kycklingbuljongtärning
salt

1. Strimla kålen
2. Smält smöret och lägg i kål, vatten och buljong. Koka tills det blir riktigt mjukt, en halvtimme drygt. Smaka av med salt.

Inga kommentarer: