fredag 14 mars 2008

Fredagspizza

Ikväll blir det hemlaga pizza och till det måste man ha rött vin (Säger jag med risk för att stämplas som alkoholist om man betänker den senaste veckans milt sagt animerade diskussioner. Inte för att jag är ammande moder men i rättvisans namn borde väl moralreglerna gälla alla).

Hursomhelst, jag stegar ner till vår källarskrubb, där flaskorna ligger huller om buller, och greppar en ej etiketterad flaska som ser bra ut. När köpte vi den? Ingen aning. Var den dyr? Vet ej. Kanske ska jag kolla i förväg? Äh, i kväll kör vi en test. Korka upp, testa, gissa och kolla sedan.

Det var väldigt gott. Bärigt med lagom mycket tanniner. Passade finemang till pizzan. Googlar lite. Just vår årgång vann tydligen Red Wine Trophy i International Wine Challenge 2005. Världens bästa röda vin det året. Hoppsan. Vi vet hur man väljer ett pizzavin. (Abadia Retuerta Seleccion Especial 2001, 98'an fanns tydligen i Systembolagets beställningssortiment för 179 kr någon gång)

pizza_souvas-1

Pizzadeg, lagom till två personer
1 dl torkade trattkantareller
1 dl vatten
12 g jäst
1 tsk honung
2 tsk olivolja
130 g durumvete
2 krm salt

1. Mixa trattkantarellerna, blanda med vattnet och låt stå en stund, mixa igen
2. Blanda allt och knåda till en deg, låt jäsa 1-2 timmar
3. Kavla ut tunt. Vi förgräddar botten kanske två minuter innan vi lägger på fyllningen
4. På med fyllning och in i ugnen, 250 grader, några minuter till

Idag blev fyllningen en burk kronärtskockscreme, riven västerbottensost, tunt skivad schalottenlök, smörstekta kantareller och souvas (som lades på när pizzorna var färdiga).

pizzabotten_puff-1

Förgräddad pizzabotten. Lite väl puffig. Inte som jag hade tänkt mig.

2 kommentarer:

Jessica sa...

Jag tcker att den inställningen till vin låter helt normal. Faktiskt så normal att den måste tillämpas i en majoritet av svenska någongång vindrickande hushåll.

Och souvas ja. Finns inte här.

Och jag jag mår mycket bättre. Tre tabletter antibiotika och jag känner mig sådär att jamen rock and roll. Dessutom kom rösten tillbaka över natten.

Anna sa...

Tja, en del kommentatorer på den där Aftonbladet-bloggen verkar komma från en annan värld. Det som stör mig mest med de här moral-mammorna är att man enligt deras åsikt tydligen är alkoholist om man känner sig sugen på ett glas vin och att man måste dricka sig as-kalas när man väl tagit en klunk. Bevare mig väl för den sortens stelbenta, nyanslösa och skygglappande über-människor. Jag är rädd att de är likadana vilken fråga det än gäller. Svart, vitt, fel, rätt, här finns inga mellanting, typ.

Och är det antibiotika du har fått? Det är inte amfetamin eller nåt sånt? ;)