söndag 15 mars 2009

Förrätter

Vännerna T&M kom för att beundra vårt nya kök och för att bese årets schlagerfinalspektakel. T gillar förrätter bäst. Och naturligtvis ska man ge sina gäster vad de vill ha. Följdaktligen åt vi igår en middag bestående av fyra förrätter och en efterrätt.

karljohansoppa-1

Soppa med Karljohansvamp, lök, grädde, vitt vin, lite creme fraiche och lite tryffelpasta. Bacon, friterad jordärtsskocka och timjan ovanpå. Gott, gräddigt, fylligt och mäktigt. En deciliter är fullt tillräckligt.

kycklinglever-1

Standardförrätten kycklinglevermousse med björnbärsvinegrätt. Herrejistanes, så här kan man inte hålla på att upprepa sig, det är faktiskt tredje gången jag bloggar om samma förrätt. Förlåt. Mitt enda försvar är att det är förskräckligt gott.

grissallad-1

Bilden här ger inte riktigt rättvisa åt denna rätt. Förlagan är en sallad med kaninfilé från Bon Lloc-boken som vi använt och modifierat ett flertal gånger. Den här gången med machesallat, lättkokt morot, frästa trattkantareller, finskuret äpple, konfiterad kottlettrad från vildsvin (kryddat med korianderfrö, oregano, lök och citronskal), rostad hasselnöt och pumpafrö samt en underbar vinegrätt med brynt smör och balsamvinäger. Det är SÅ gott. Smörvinegrätten är ett måste. Och så måste man ha nån rostad nöt och nåt fruktigt. Övrigt kan bytas lite hit och dit.

minipizza-1

Och så pizza naturligtvis, här i miniformat. Vi älskar hemlagad pizza och detta är en favoritvariant. Pizzadegen med trattisar och durumvete. Enkel tomatsås på. Mozzarella och parmesan. Grillad paprika. Gräddas tills allt får fin färg. På med lufttorkad skinka, ruccola, basilika och oregano efter gräddning.

lingonsemifreddo-1

Lingonsemifreddo med lingonkolasås till efterrätt. Va? Tråkig bild? Men kolla i Gourmet nr 1 2009 istället då. Bilden där är faktiskt mycket snyggare.

Inga kommentarer: