lördag 17 november 2007

PizzaMen vad är det här?

I går diskuterade mannen och jag middagsmat och kom fram till att vi skulle göra pizza idag. Kommer hem, surfar runt och hittar... ett inlägg om pizza hos Ninna. Surfar runt lite idag och hittar... ett inlägg om pizza hos K. Är min mobil buggad, eller vad? Pågår det en konspiration mot min blogg? Nå, det spelar ingen roll, det blir ett pizza-inlägg i alla fall. Om inte annat kan man ju kontemplera över olika anfallsvinklar på samma maträtt i våra inlägg.

Degreceptet kommer från nerlagda restaurangen Svenska Pizzaköket:
7 g, 1/2 dl, torkade trattkantareller
2 dl vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
270 g vetemjöl; idag 150 g durumvete, resten vanligt vetemjöl, jag gillar att ha i en del durumvete, det blir lite extra knaprigt och så vill jag ha det
1/2 påse, 7 g, torrjäst
1/2 tsk salt

1. Blötlägg svampen i vattnet ca 30 min. Koka upp svampen i blötläggningsvattnet, mixa med honung och olivolja.
2. Låt svalna till 45°. Blanda vetemjöl, torrjäst och salt och tillsätt svampblandningen, knåda alltihop till en smidig deg.
3. Jäs degen 45 min. Sätt samtidigt ugnen på 250 grader.
4. Kavla ut pizzabottnar i lagom storlek. Innan pizzastenens ankomst brukade vi göra stora bottnar som lades på bakplåtsduk och som enkelt kunde flyttas över till förvärmd plåt. Nu gör vi fyra mindre bottnar istället, det blir lättare att hantera.
5. Förgrädda bottnarna ca 3 min.

Vi har en pizzasten. Inte någon tjusig 5-centimeters i gotländsk sten utan en av märket Weber inköpt på närmsta byggvaruhus. Det är svårt att få in en fylld, ogräddad pizzabotten på stenen även om man, som vi, har en brödspade (tillverkad av svärfar, tack svärfar). Vi har skrapat bränd ost och tomatsås från vår sten och försökt vika ut ihopknölade pizzor nog många gånger, numer förgräddar vi alltid bottnarna innan vi lägger på fyllningen, det blir bättre styrsel då.


Pizzasås
, modell urenkel
1 gul lök, hackad
1 1/2 dl vitt vin, för dagen utbytt mot torr sherry som stod i kylskåpet
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 tsk socker
1/2 dl balsamvinäger
några stänk tabasco
1 msk chilisås, fast idag blev det hemmagjord bbq-sås

1. Fräs lök
2. Häll i vinet, reducera till hälften
3. Tillsätt resten och koka några minuter

Till slut läggs pizzasås, valfri ost och annan fyllning på bottnarna. Grädda några minuter tills osten smält och degen ser färdig ut.Dagens fyllning blir blandade charkrester köpt för billig peng i saluhallen. Har ingen aning om vad som egentligen ingår men det ser ut som typ prosciutto, bresaola, salami och några andra obskyra korvsorter. Dessutom blir det mozzarella, parmesan, kronärtskockor (Findus frysta är alldeles utmärkta!) och efter gräddning färsk basilika, timjan, oregano och ruccola.

Inga kommentarer: