lördag 16 februari 2008

Lördagsplock

Åkte in till stan i förmiddags för att gå på ett träningspass, när jag skulle byta om insåg jag att jag glömt skorna hemma. Suck. Ingen träning. Vad göra? Jag tar en tur till Hötorgshallen och tröstshoppar istället.

Helt utan plan strövar jag runt och shoppar lite ditt och datt. Hos Bondens matbod hittar jag mycket skoj; gravat och kallrökt renkalvinnanlår, jajemensan, grönpepparsalami, hit med det, Camembert från Eskesta, Tages Tuffa, en ost med bett i, de sötaste små dvärghönsägg man kan tänka sig, måste ha några, enrisrökt sidfläsk, lite av det också.

ren-1

Går vidare och ser kycklinghjärtan, nu jäklar, idag ska jag testa, köper 150 g och betalar 8 kronor, löjligt billigt.

En sväng förbi Hav också, några räkor blir det och vad är det där för musslor? Mandelmusslor visar det sig, försöker googla när jag kommer hem men de enda träffar jag får är på kakor... men visst är de snygga? helst den i mitten:

musslor-1

Så vad blir det av denna spretiga samling matvaror? Jag kompletterar med lite bröd, schalottenlök samt skärbönor och har någon idé om något pinchos/tapas/crostinis-aktigt.

Bönorna kokas några minuter, buntar ihop dem och rullar in i det tunnskivade sidfläsket. Steker tills det blir knaprigt och gott.

Kycklinghjärtana får ligga i marinad en stund i olivolja, balsamvinäger, rosmarin, vitlök och salt. Sen blir de också inrullade i sidfläsk och får åka in i ugnen 225 grader en halvtimme. Tyvärr missade jag att ta kort på dem, men det blev riktigt trevligt, små munsbitar.

Musslorna kokas i en skvätt vitt vin tillsammans med schalottenlök och vitlök. Sedan rör jag ihop en dressing med saffransolja, citron, salt och persilja och häller över. Mmmm.

musslor marinerade-1

Räkorna blandas med torkad chili, pressad lime och lite sesamolja. Sedan snabbt i jättevarm stekpanna och upp på ugnsrostad brödbit. Det blev kanske lite väl mycket chili, jag drabbades av en svårartad hostattack när räkorna åkte ner i stekpannan...

Hämtar gula kantareller från frysen, hackar dem och två schalottenlökar fint, steker i smör, upp på ugnsrostad brödbit. Steker äggen och lägger över svampen. Det här var definitivt crostini-favoriten, smaskens!

Några kantareller steks hela, upp på brödbit och så på med en skiva ren och en aning riven pepparrot. Renen var underbar, så mört, så gott. Några renskivor gick rätt in i munnen utan tillbehör, det räcker så, behövs inget mer.

crostinis-1

Camemberten efteråt perfekt, nästan så den rann när vi skar upp den, nötig, jättejättegod. Tuffa Tage inte dum den heller.

Och eftersom det är melodifestivalkväll avnjuts det hela framför TVn. Carola gick INTE direkt till finalen, hoppla!

7 kommentarer:

görel sa...

Men Anna då, visst man kan väl träna utan skor?? Fast den här turen till Hötorgshallen ser ju väldigt lyckad ut måste jag säga. Nästa lördag kanske du hinner med både och! ;-)

Anna sa...

Nej, man kan faktiskt inte köra ett pass Sats Core Puls med en massa hoppande utan skor, det går inte mina fötter och knän med på. Bara gå i gymmet och köra maskiner går väl bra utan men jag tycker att det är aptråkigt och undviker det i största möjligaste mån.
Och jo, oftast blir det ju både träning och hötorgshallen :) Jag har min lilla lördagsritual; träning, lunch på stan och sedan matshopping. Toppen!

Jessica sa...

Hötorgsritualen låter kul. Gick och plockade lite, jo men visst ;). Du kom hem med en mycket trevligt litet lass. Saffransoljan låter helt gudomlig -- gjord själv eller köpt?

görel sa...

Sats Core Puls vet jag inte vad det är, men det låter hemskt jobbigt. Själv går jag på band och kör maskiner med en bok i örat som sällskap, det är inte alls tråkigt, pfft! Sen avslutar jag med bastu och/eller bubbelpool ity jag har långt till Hötorgshallen.

Och ja, hur var det med saffransoljan?

Anna sa...

Saffransoljan är från Gute Vingård och är rätt diskret men god, de har lite olika sorter, kajpoljan var också god men Basilikaoljan var sådär, väldigt dominant i smaken och dessutom smakar det mer rosmarin än basilika, känns lite märkligt när den nu heter basilikaolja.

Sats core puls är jobbigt. Jättejobbigt. Men eftersom jag är lite masochistisk på det området uppskattar jag det, jag vill ta i så jag nästan kräks :). Och så vill jag ha någon som står längst fram och skriker på mig :). Jag är väl ett flockdjur som behöver en ledarhund helt henkelt.

Kanske man kan hitta musslor i bubbelpoolen? Då är ju det lika bra som Hötorgshallen ;)

Anonym sa...

- Komiskt att man efter att ha handlat några musslor på Hav i hötorgshallen går hem och googlar på mandelmusslor, får en massa kakträffar och en länk hit, och läser att du gjort samma sak precis en vecka tidigare.

Googlade iaf vidare på musslorna och kom fram till att de heter hundmusslor på svenska (eng dog cockle). Namnet mandelmusslor är en rak översättning från deras franska namn Amande de mer.

Anna sa...

Humor! Tack för infon!