söndag 16 mars 2008

Glasstest

För några veckor sedan läste jag en artikel på Aftonbladet, ett glasstest där en vaniljglass från Liedl vann över lyxglass från Olof Viktors och Österhagen. Jag har inte riktigt kunnat släppa det här, kan en glass med så lång innehållsförteckning vara godare än något gjort på grädde, ägg och vanilj och inget mer? Vi fixade vår egen test med tre olika sorter; Liedl's Vanilla Bourbon, GB Gammaldags vanilj samt en hemmagjord (efter recept från Arla).

För mannen och sonen var det blindtest, de visste vilka sorter som var införskaffade men inte vilken glass som var i vilken skål. Jag lade upp och visste alltså vilken sort som var vilken. Spänningen är olidlig, ska Liedl vinna och ska mannen och sonen då få sova i friggeboden eftersom de har röstat fel? ;)

glass-1

Efter att ha gjort slut på första omgången glass begärdes omsmak av 1 (längst ner) och 2 (i mitten), ingen ville ha mer av 3 (högst upp).

Jag kan säga att familjen åtminstone får sova inomhus även om jag inte är helt nöjd med resultatet. GB (1) vann tätt följt av den hemmagjorda (2), sist kom Liedl (3) utan några diskussioner.

  GB (1, längst ner) hemma (2, i mitten) Liedl (3, högst upp)
mannen 1 2 3
sonen 1 2 3
jag 2 1 3

Jag tyckte den hemmagjorda var godast, mannen och sonen föredrog GB's, som de snabbt identifierade och som de tyckte smakade mer, och visst är den hemmagjorda lite mer modest i smaken jämfört med GB's smakbomb men den hemmagjorda smakar definitivt mest vanilj och man känner att det faktiskt är grädde i den. (Ok, jag kan överleva att bli slagen av GB, men jag måste erkänna att det var tungt) 

I Aftonbladets artikel står det om Liedl-glassen att "Glassen har en så len och rund konsistens att den smeker munnen, smaken är fyllig och färgen ser "vaniljig" ut". Jag förstår ingenting. När man jämför olika sorter bredvid varandra så här är det inget snack om saken. Liedl's smakar inte vanilj utan syntetiskt och eftersmaken är inte god. Ingen av oss tyckte att den var någon jättehit. Och nu har vi drygt två liter kvar i frysen. Hm. Vi får väl dränka den med innehållet i någon av de tio marmeladburkarna som står i kylskåpet, då går den nog ner utan problem.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror Aftonbladets testare tyvärr präglats av dålig glass. Det är nog ofta så att vanan styr smaklökarna.
Själv klarar jag inte glass med en massa tillsatser. Just nu har jag Hansens-Is hemma, världens godaste glass enligt mitt tycke. Men jag slår vad om att Aftonbladets tyckare hade föredragit Lidls. Är man inte van vid äkta gräddglass gillar man det nog helt enkelt inte =(.

Anna sa...

Jo, fast det märkliga var att det var butiken Cajsa Warg som hade anordnat själva testet och testare var inbjudna "kunder, producenter (av äkta glass), personal och media" och "Personalen från Cajsa Warg och Stig och Inger från Österhagen glass, som dagligen smakar på varor eller sin glass, placerade varsin äkta glass på först plats men på andra plats kom Bourbon Vanille (köpt på Lidl)."
Jag förstår verkligen inte.

Anonym sa...

Det låter inte klokt.
Jag kommer iaf inte köpa Lidls! Jag håller mig till korta ingredienslistor.

Tack för en härlig blogg.

Jessica sa...

Nä, jag tror inte heller på Lidl. Jag har faktiskt aldrig handlat på en Lidl. Jag gillar Sias glass, de har ett mycket litet kravmärkt utbud. Naturligtvis slutade de med krav päron just som jag hade hittat det och börjat äta det som den glassmänniska jag kan vara ;).
Nu kör jag deras Glace Vanilla Bourbon och Dulce de Leche.

Sen gillar jag Lejonet & Björnen. Få ingredienser, mycket smak och många smaker (flädersorbet! och grejer som italiensk choklad, saffran, gammaldags gräddglass, mascarpone) men dyrt. Å andra sidan vet man vad man får.

Anna sa...

Liedl är verkligen urtråkigt. Det får vara hur billigt som helst, man blir ju rent deprimerad när man kommer in i en butik och då får det vara. Fast utbudet har blivit aningens bättre än för några år sedan. Och när jag köpte glassen hittade jag helt otippat en påse rättvisemärkt råsocker. Det kändes som "men vem har smugglat in det här?"
Annars är det Ben&Jerry som är glassfavoriten här. Och hemmagjord.

Anonym sa...

Snubblade in här när jag surfade runt bland matbloggar och hittade det här testet. Uppskattar verkligen att du tog dig tid att blogga om detta med Lidel-glassen. Undrar om jag inte ska köra en glasstest nästa gång man har folk på middag och se vad de säger..

Anna sa...

Kul att du gillade vårt högst ovetenskapliga test :) Smakskillnaderna blir verkligen tydliga när man provar olika sorter bredvid varandra så här. Om du kör en egen test tycker jag inte du ska berätta vilka sorter som är med (det var lite svårt att dölja för mig eftersom hela syftet var att testa Lidl-glassen), jag tror det blir mer intressant då