torsdag 16 oktober 2008

Anka med körsbärssås

Nu ligger jag efter med bloggandet igen. Det är den där stegtävlingen som stjäl all min tid. Jag gnetar förtvivlat på för att återvinna ledarplatsen inom mitt lag som jag nesligt förlorade i helgen, trots lördagens eskapader. Detta kan jag inte acceptera. Matlagning och bloggande får stå åt sidan för frenetiskt promenerande.

Men jag måste ändå dokumentera söndagens huvudrätt: ankbröst med körsbärssås, en av våra favoriträtter. Såsen kommer från en AlltOmMat årgång 2005, där användes färska körsbär istället för marmelad, mer socker och mindre wasabi.

anka-körsbär-1

Till fem personer hade vi:

4 ankbröst
saltopeppar

0,5 dl socker, den här gången blev det ljus muscovado
2 dl rött vin
1 dl portvin
1 burk körsbärsmarmelad. eller kanske lite mindre. och kanske tar man bort lite av gelén så att det blir mer bär.
drygt 1 tsk wasabipasta. det ska kännas att den finns där men det ska inte ryka ur näsan när man äter såsen.

1. Skär några snitt i fettkappan på ankbrösten, saltaopeppra, bryn runtom i het panna.
2. In i ugnen som står på 80 grader. Ta ut brösten när de kommit upp till 58 grader. Det här kan man göra i god tid innan.
3. Precis innan servering bryner man brösten i het panna igen så blir fettet knaprigt och köttet värms upp lite, skiva upp.

4. Och så såsen: smält socker i en kastrull så det blir karamelligt. Inte bränt. Häll på vin, portvin och marmelad. Då säger det swoosh! och så blir det en hård sockerkaka. Lugn bara, det kommer att lösa upp sig igen. Låt koka tills det reducerat lite och blivit simmigare. Innan servering rör man ner wasabi.

Till hade vi risotto med karljohan. Och så drack vi Capitel de Roari. Mannen hävdar nämligen att denna rätt inte kan ätas utan just exakt denna amarone till. Jag säger inte emot.

4 kommentarer:

Jessica sa...

Du skulle ha gått mellan Hötorget och Medis ;). Jag tar däremot inte ansvar för eventuella skavsår.

Anka. Jag gillar anka. Körsbär och jag är inte så goda vänner däremot.

Anna sa...

Fast nu är jag uppe i ledningen igen. För tillfället. Jag har en allvarlig konkurrent om ledarplatsen och vi slåss verkligen om det. Detta är blodigt allvar, ingen ska tro nåt annat :)

Anka är gott i alla former. Och tillsammans med körsbär är det fantastiskt. Men är man allergisk mot sånt är det ju inte så mycket att göra åt saken.

Jessica sa...

Har tänkt att nu går hon väl västerbro, ner mot odenplan, hötorget mot söder med stopp på medis. Och dricker varma koppen på vägen ;)

Anonym sa...

Mmmmm, så himmelens gott dette ser ut och verkar vara. Jag älskar ankbröst men har aldrig provat med körsbärssås. Måste absolut testas!
Hälsningar Mamma Mat