torsdag 30 oktober 2008

Kål

Vitkålen kostade 3,90 kr/kilot när man köpte den hel. Följdaktligen har det legat ett fyrakilos vitkålshuvud i köket några dagar nu.

Vi vänder oss till vår nyfunna hjältinna och matförebild Gustava för inspiration och hittar en föredömligt enkel anrättning som var riktigt god.

kål-1

Skär vitkål i strimlor, ett kilo ungefär räckte till oss tre, bryn i fläskflott (fast vi hade ankfett) "en god stund, tills den blifwer wäl brun". I med en skvätt buljong, kryddpeppar och mejram. Koka en stund tills kålen känns mör. Smaka av med salt. Red med en beurre manié (mjöl som är inarbetat i smör alltså, smöret gör att det inte blir klumpar av mjölet). "Skulle den ej då hafwa wacker brun färg, läggas lite socker-soja derpå". Serveras med fläsk. Eller fläskkorv. Eller frikadeller.

Soja? År 1857? Gustava var verkligen i framkant tänker man tills man inser att det handlar om brynt socker utblandat med vatten till en sirapsliknade gegga. Enda likheten med soja är möjligtvis färgen. Det finns även en soja-variant som snarast påminner om hårt reducerad buljong där slutklämmen på receptet lyder "Denna soja kan i godhet jemföras med den utländska". Nåja.

Och nu ska jag bara komma på vad jag ska göra med resterande tre kilo vitkål. Några förslag?

7 kommentarer:

FamiljenFriluft sa...

Stuvad vitkål? Kåldolmar? Kålpudding? Får i kål? Wok med kål? Vitkålssallad (Pizzasallad?)

Bara för att komma med några förslag... Kul med Gustawa förresten!

Anonym sa...

Ja, den där Gustava verkar minsann vara en redig kvinna ;) Soja år 1857? I framkant matmodet? Svar ja! Några hundra år hinnan och hon hade antagligen fått epitetet "Häxa"?

Howdy Sailor sa...

Hej hej hej hej, va kul!

Anonym sa...

Ja du det var ju ett sätt att laga kål på.. finns väl en del recept med kål som Kåldolmar och kålpudding som man främst tänker på och det där går ju att frysa in och äta när man bir sugen:-)
Så kan man göra surkål, vlket aldrig jag gjort.. så Pizzasallad.. den blir ju bara bättre av att stå några dagar.. Strimlad vitkål blandat med lingon.. en delikatess:-)
ha de fint, du hittar säkert på något.
Ha de fint i köket..

Anna sa...

Jag får tacka för kål-förslagen. Jag har hunnit göra av med drygt ett kilo till men inte kommit mig för att redovisa det, rapport kommer, så jag har nu drygt ett kilo kvar som ska tillagas. Hmm. Får i kål känns rätt bra. Vi får se vad det blir.

Anonym sa...

Gå till taffel.se
Sök
Vitkål recept- hela taffel
132 svar.
OK majoriteten av recepten är på färsk vitkål, men ändå

görel sa...

Stampa kålsallad med chili och vitlök, det får den gamla pizzasalladen att ansöka om förtidspension. Varianter på kåldolmar, och kålpudding! Mums! Kan man förresten inte karamellisera kålen tillsammans med lök och lite farin? Och knaperstekt pancetta till? Oj, jag måste visst gå och laga mat ...