lördag 11 april 2009

T-benstek

T-benstek, ungefär fyra centimeter tjock, vikt drygt ett kilo, masserad med salt och peppar, brynt i mycket smör i jättevarm stekpanna. In i ugnen för lågtemperaturstekning (80 grader), måltemperatur runt 55 grader.

IMG_7644-1

Gratäng med hälften potatis, fjärdedel jordärtsskocka (och det är så mycket trevligare att skörda i sol och femton grader varmt jämfört med minusgrader och skörd meddelst hammare och mejsel), fjärdedel svartrot samt några gula lökar och några salladslökar ovanpå det. Allt strimlat ganska tunt på mandolin. Hade en burk creme fraiche med franska örter som fick åka ner tillsammans med gräddmjölk, en bunt hackad persilja, salvia, rosmarin och en rejäl hög basilika (inköpt på J&D i Rinkeby, långt ifrån de klena ruskor i kruka som kan köpas på andra butiker, har ingen aning om var den kommer ifrån och den är nästan garanterat inte ekologisk men jämrans vilken smak). In i andra ugnen, varmluft 200 grader. Det är en sån lycka att ha två ugnar vid såna här tillfällen.

Rödvinssmör, recept från Systembolaget; reducera en halv flaska rödtjut tillsammans med en hackad lök, timjan och lagerblad, blanda med smör.

Grönsallad till. Och snordyr Penfolds Bin 707. Så ska en Cabernet Sauvignon smaka, rena rama skolexemplet. Löjligt gott alltihop. Hela steken, cika 800 gram i tillagat skick utan ben och stora fettbitar, gick åt på tre personer.

IMG_7650-1

Inga kommentarer: