söndag 26 april 2009

Pesto ungefär

Eftersom vi är villaägare har helgen ägnats åt de självskrivna aktiviteterna trädgårdspåtning, renovering samt grillning. Som villaägare är det helt enkelt ens plikt att grilla så fort utomhustemperaturen stiger över femton grader och solen skiner (att vi sedan tar denna plikt till en högre nivå genom att grilla året om är en annan historia).

Lördagens grillande bestod av den synnerligen trevliga grekiska lantkorven från vår lokala favorit Dennis (de gör den själva), diverse ångade rotsaker marinerade i pressad apelsin och timjan samt små ugnsrostade potatisar med rosmarin.

Idag blev det skivad lammstek, en sallad med tomat, basilika och bönor samt den ständigt återkommande cole slawen (mycket beroende på att Årstiderna outtröttligt förser oss med ny kål så fort den gamla tagit slut), idag förstärkt med dijonsenap och lite halvskrumpen fänkål som rotades fram ur ett undanskymt hörn i kylen.

Men vad jag tänkt komma fram till egentligen var det förträffliga tillbehör som fått ackompanjera bägge måltiderna; en ramslökspesto, originalreceptet är bara anpassat en smula och mängderna nedan är synnerligen ungefärliga. Kombinationen med den vitlöksaktiga ramslöken, syran från citron och sältan från osten var mycket lyckad.

IMG_7732-1

en liten bunt ramslöksblad
75 g sötmandel
0,75 dl olivolja
skal från en citron
halv pressad citron
två ordentliga nävar riven parmesan
gnutta salt

1. Mixa. Länge. Klart.

IMG_7738-1

Gott.

Inga kommentarer: