lördag 22 mars 2008

Hjortronparfait

Till efterrätt igår gjorde vi en hjortronparfait som blev riktigt bra. Vi använde det här receptet men tryckte i mycket mer hjortron och hoppade över Lakkan eftersom någon sådan inte fanns tillgänglig hemma. Och så blev det Creme Brulee (standardrecept, googla lite och du skall finna) och havreflarn till.

parfait-brulee-1

Hjortronparfait
450 g hjortron
3 äggvitor
150 g strösocker
2 dl vispgrädde 

1. Värm hjortronen i en kastrull tills det blir lite såsigt, passera genom sil. Jag fick ihop ungefär 300 g puré.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum, blanda ner socker och vispa till gosig maräng
3. Vispa grädden
4. Blanda ner hjortronpuré i marängen och så ner med grädden också.
5. Nu räcker det att hälla upp parfaiten i en form och ställa i frysen i sex timmar. Men eftersom jag inte hade sex timmar till mitt förfogande körde jag smeten i glassmaskinen innan det fick åka in i frysen så gick det lite snabbare. Ytterligare en fördel med detta är att det blir dubbelt så många skålar att slicka ur. Först från vispskålen till glassmaskinen och sedan från glassmaskinen till frysform. Mmmmm.

Havreflarn (en halv sats)från pålitliga Kakboken av Allt om Mat, min utgåva från 1981
75 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
2 msk kaffegrädde (fick bli 1 msk grädde och 1 msk mjölk)
2 msk ljus sirap

1. Smält smöret, blanda i resten av ingredienserna
2. Klicka ut glest på en plåt och tryck ut dem litegrann
3. Grädda 8 minuter i 175 grader

Det märks att det var bra länge sedan jag bakade småkakor, jag har liksom tappat känslan för hur man gör. Och ibland är det praktiskt att vara lat men ibland är det inte så smart.

Jag tänkte att va fanken, jag mixar allt i matberedaren utan att smälta smöret. Sagt och gjort, inga problem, smeten mixad, jag klickar ut på plåt och gräddar sju minuter.

Kakorna ser inte ut som havreflarn. Det är tjocka och bleka klumpar som ligger där. In i ugnen en stund till och glöm bort att de står där, nu är det tjocka och brända klumpar.

Jaha, det kanske fanns en vits med att smöret skulle vara smält. In med smeten i mikron en stund, klicka ut nya kakor på plåten och grädda. Något bättre, men vår jämrans ojämna ugn gör att hälften är lagom gräddade och resten fortfarande är rätt bleksiktiga.

Tredje gången gillt och sista plåten, klicka ut, tryck ut kakorna lite, in fyra minuter, vänd plåten, in fyra minuter till. Ja! Äntligen! Precis rätt!

4 kommentarer:

Jessica sa...

INGEN lakka hemma?! vafalls?!? ;)

Och det där med att det finns en anledning till. Jag köpte ett så billigt bakplåtspapper att jag borde ha annat en konspiration bakom. Sedan bakade jag baglar och samtliga baglar fastnade på det jävla papperet. Nej, jag hittar inte på. För att få bort det hade jag antingen att bokstavligen "skala" underdelen av varje bagel från papper eller skära av en bit. Kasta kan man ju också göra. Det blev det senare.

En ojämn ugn gör det ju inte enklare med flarn och kakor som drömmar.

Anna sa...

Nej! Ingen Lakka! Fast jag trodde att vi hade det. Jag misstänker att den står i stugan. Och det gick faktiskt bra utan.

Det stod ingen brasklapp på förpackningen till bakplåtspapprena? Typ, "smörj innan användning"?

Om man är positiv kan man se det som en utmaning att försöka baka kakor i vår ugn. Och mjuka kakor får alltid en snitsig lutning eftersom hela spisen lutar litegrann...

Bendel sa...

Nu fick jag lust att göra hjortronparfait! Det var länge sedan. Känner igen ugnsproblemen.

Anna sa...

Ja, hjortronparfait är gott! Och mycket hjortron ska det vara. Jag har gjort enligt länkade originalreceptet en gång men det blev lite mesigt, mycket bättre med mycket mer bär. Fast jag gillar ju smakattacker.