söndag 9 mars 2008

Smoke rings

BBQ är, som tidigare nämnts, riktig slow food. Räkna med fem-sex timmar för ribs. Om man röker stora, hela köttbitar kan det ta upp till tolv-tretton timmar.

Och det går inte att lämna röken utan tillsyn någon längre stund. För att temperaturen ska hållas jämn krävs att man kontrollerar termometern regelbundet och reglerar ventilerna som styr syretillförseln. Det tar ett tag att få in rätta snitsen, konsten ligger i att kunna se trenden och förutse temperaturförändringarna så att man i god tid justerar ventilerna lite-lite grann.

Idag var jag, som sagt, snål med briketterna och det ville inte riktigt ta sig. Temperaturen höll sig runt 80 grader, vilket är en aning för lågt, trots att vi öppnade ventilerna fullt (öppna ventiler betyder större syretillförsel vilket ger snabbare förbränning och högre temperatur). Vi fick ösa på mer briketter för att få upp värmen till optimala 110-120 grader.

Efter tre timmar lyfte vi på locket, vände på ribsen och sprayade med äppeljuice. Man kan också göra en mop, en våt kryddblandning åt BBQ-sås-hållet till, och blaska på. På med locket igen och låt stå. Det finns olika åsikter om hur ofta man ska spraya/moppa, när vi röker ribs sprayar vi kanske två-tre gånger under de fem-sex timmar rökningen tar.

Och här har vi resultatet efter sex timmars rökning.

ribs_färdiga-1

Om man tittar på nederkanten av ribsen kan man se att köttet dragit sig uppåt på benen, det är ett tydligt tecken på att det börjar bli färdigt.

Och när man delar på köttet ser man att det yttersta lagret har antagit en markant röd färg, det är "the smoke ring", något högst åtråvärt. En tydlig "smoke ring" är ett gott betyg på rökningen.

Idag serverade vi ribsen med ugnsrostade grönsaker och det var definitivt finger-lickin-good. Köttet blir så mört att det nästan ramlar av benen, röksmaken är underbar och vi åt så magen stod i fyra hörn.

Nu är det dags att ramla ner i soffan och smälta maten.

2 kommentarer:

K&R sa...

Låter fantastiskt! Vi kommer gärna och smakar någon gång.

Anna sa...

Har ni inte redan fått det? Kanske inte ribs, men definitivt annat från röken. Men det kommer fler tillfällen, inga problem.
(tro inte att ni lurar mig med den korta signaturen, jag vet var er brevlåda bor :))