söndag 9 mars 2008

Smokin'

Nu ska vi ägna oss åt USA's bidrag till slow food, det bästa de bidragit till i matväg: BBQ. Inte grillning utan långsam rökning i låg temperatur vilket ger underbart mört kött och en härlig röksmak. Revbensspjäll av den tunna varianten är en klassiker här.

Vi tar det från början. Eller åtminstone nästan från början. Jag förutsätter att en BBQ-smoker finns till hand. Indirekt grillning i en vanlig grill kan väl duga i nödfall men ärligt talat, det är inte samma sak.

Införskaffa ett gäng spjäll. Under vanliga människors grillsäsong, det vill säga sommaren, brukar det vara tämligen lätt att få tag på tunna spjäll, övriga årstider kan det krävas framförhållning. I Stockholmsområdet har Bromma chark alltid frysta spjäll till ett rimligt pris men idag blev det G.Nilsson Livs i Hötorgshallen som fick stå för råvaran.

Nu ska spjällen preppas. Jag överlåter den detaljerade beskrivningen till vår BBQ_i_Weber_Bullet-guru, Chris Allingham på The Virtual Weber Bullet, men här kommer en kort sammanfattning: På undersidan av spjällen finns en hinna som täcker revbenen, den ska tas bort. Pilla loss en liten hörna, ta tag i hörnan med en bit hushållspapper och dra loss hinnan. Det kommer inte att gå bra första gångerna man försöker. Och om det finns stora mängder fett på spjällen skrapar man bort det.

Sedan är det dags för rub. Vår favoritrub är Sugarless Texas Sprinkle:

Sugarless Texas Sprinkle (räcker till 4 spjäll)
75 ml salt
60 ml paprikapulver
3 msk torkad chili
2 msk hel svartpeppar
1 msk hel spiskummin
1 msk cayennepeppar
1 msk vitlökspulver (Vitlökspulver! En sån styggelse! Jo, jag vet, men det är enklare att hantera ruben om det bara är torra ingredienser i den)

1. Mortla de hela kryddorna, eller använd en elektrisk kaffekvarn, blanda ihop allt.

Eftersom den chili vi har hemma just nu är av det synnerligen ettriga slaget blev receptet idag justerat; 1 msk chili, 2 msk spiskummin, ingen cayenne och 2 msk vitlökspulver (så blev det slut på den burken)

chili from hell Ekologisk chili from hell.

Massera in ruben på båda sidor av spjällen. Låt dem ligga till sig medan röken tänds. Och det gör vi i nästa inlägg.

ribs_preppade-1

3 kommentarer:

görel sa...

Ajaj, jag ligger efter i bloggläsandet, höll på att missa! Måsta tagga rökinläggen och läsa senare när jag inte har så mycket jobb. Får vi veta mer om själva rökanordningen också?

Lyxlagat sa...

Ser ju riktigt trevligt ut. Måste testa! Gillar chili from hell! :-)

Kolla gärna in hos mig på http://sybaritmat.blogspot.com

Anna sa...

Ah, en fellow grillare/rökare? Trevligt!