måndag 27 april 2009

Kulebiaka revisited

Som sagt, Årstiderna öser kål i olika varianter över oss och vi kämpar för att göra slut på den. Idag blev det ett återbesök till en rätt jag gjorde i höstas och dagens variant visade sig till min glädje vara en remarkabel förbättring. Räds inte kombinationen av kål, lax och ägg. Det funkar. Faktiskt.

Andelen kål blev ganska stor, man kan ju dra ner på det en aning om man så vill.

500 g vitkål
200 g purjolök
halv burk surkål, 400 g
buljongpulver och lite vatten
en (1) sardell
dillfrö, kummin, lagerblad och svartpeppar efter behag
400 gravad lax
3 hårdkokta ägg

och så skulle jag ha gjort en pirogdeg, men tidsbrist gjorde att det fick bli de två smördegsplattorna som fanns i frysen istället

1. Strimlad vitkål och purjolök fick fräsa i ankfett några minuter
2. Ner med en halv burk surkål, buljong och kryddor, låt puttra en stund så att vätskan försvinner. Lite salt.
3. Ner i en form, strimlad lax och hackade hårdkokta ägg ovanpå.

IMG_7741-1

4. På med ett lock av kavlad smördeg (egentligen ska det hela paketeras in i deg runtom men det räckte inte min smördeg till), pensla med ägg och in i ugnen tills degen är tjusigt gräddad.

IMG_7745-1

Sisådärja.

IMG_7748-1

Det blev mycket bättre än förra gången. Mer kryddor, lite surkål och tillsatsen av lax gjorde susen helt enkelt.

3 kommentarer:

Jessica sa...

Jag kastade en massa vitkål. Det finns liksom bara SÅ MYCKET man kan och vill göra med vitkål tills man tröttnar.

Anna sa...

Jo, visserligen får vi olika sorters kål (vitkål, rödkål, spetskål, savoykål etc) men same, same but different typ. Nu har jag ätit nog med kål. Och jag har ett rödkålshuvud och ett spetskålshuvud kvar i kylen. Och ta mig tusan kommer det inte mer kål nästa vecka. Giv mig styrka.

Jessica sa...

Spetskålen var bra. Gjorde bra kålpudding. Just spetskål hade jag inte varit i någon vidare kontakt med tidigare.