måndag 31 mars 2008

Köttsoppa

Folk klarar inte av den mest basala matlagning nu för tiden. Jag gör en liten benchmark av recept på köttsoppa och det är ju rent förfärligt! "Koka en timme" (nej, vet nån vad! bara en timme! vad blir det för köttsoppa?), "lägg i buljongtärningarna" (aaahhh! buljongtärningar! Det BLIR ju buljong när man kokar köttet!). Och är det någon som har vett att reducera buljongen när köttet är kokt? Nä. (det är där buljongtärningarna kommer in) Skandal är ordet!

köttsoppa-1

Man får gå tillbaka till pålitliga källor, Prinsessornas kokbok årgång 1937 har svaren: Oxrev, vatten, salt, grönsaker. Inga buljongtärningar. "Soppan får koka under tättslutande lock på svag eld, tills köttet är riktigt mört, omkring 3-4 tim". Där hör ni. (man får dock vara lite selektiv med när man ska lita på kokböcker från anno dazumal, ägg med spagetti var ju ingen höjdare direkt)

högrev-1

Riktig köttsoppa, inget jämrans fusk
2 kg högrev (eller märgpipa) med ben, typ den på bilden.
2 gula lökar
2 morötter
2 palsternackor 
2 msk salt
6-7 lagerblad
1 msk pepparkorn
några kryddpepparkorn
och så fick det åka ner en färdig boquet garni med torkad timjan och rosmarin i hela kvistar, det brukar jag inte ha men den låg där i skåpet och såg så övergiven ut, jag tänkte att den skulle bli lite gladare i kastrullen med lite kompisar.
nya fräscha morötter, potatisar och palsternackor till servering

1. Ner med hela köttbiten i en stor gryta, täck ordentligt med kallt vatten. Koka upp och ta bort eventuellt skum som bildas.
2. Skär löken i klyftor samt morötter och palsternacka i stora bitar. Lägg ner grönsaker och kryddor i grytan med köttet. Koka sakta 3-4 timmar. Det här görs med fördel kvällen innan, när köttet kokat färdigt får kastrullen åka ut på verandan, eller balkongen om man har sån. Såvida det inte är mitt i sommaren och det är varmt ute. Vid den årstiden brukar jag å andra sidan sällan vara sugen på köttsoppa så det är inte ett problem.
3. Dagen därpå kan man plocka bort fettet som stelnat och lagt sig överst. Upp med köttet och sila bort grönsakerna från buljongen.
4. Reducera den silade buljongen tills den smakar som buljong ska. Gott. Mustigt. Inte blaskigt. Under tiden som buljongen reducerar skärs köttet i munsbitar och nya fräscha grönsaker skalas och tärnas till soppan (de som redan har kokat tre timmar har gjort sitt). 
5. Ner med en del av det tärnade köttet och de nya grönsakerna i en kastrull, på med lagom mycket buljong, koka tills grönsakerna är färdiga. Himmelskt! Köttet är så där sönderfallande mört som jag bara älskar. Och knäckebröd med ost är obligatoriskt tillbehör.

köttsoppa-gryta-1

Och se! Nu finns det kött och buljong kvar som kan frysas in tillsammans och sen när man blir sugen på soppa är det bara att plocka fram en burk och komplettera med grönsaker. Är det inte fiffigt så säg?

11 kommentarer:

Lagers tabberas sa...

Bra rutet!
Nu väntar vi bara på Ditt recept på klimp!
Så kanske man ska tala om att man inte behöver stå och titta på soppan mens den kokar färdigt.

Anna sa...

Tyvärr, jag är inte uppvuxen med klimp så jag har inget recept på det. Kan inte komma ihåg det nånsin serverades hemma.
Kan det vara regionala skillnader på klimp-tillgången?

Jessica sa...

Jag har Bullens kokbok. Den är också väldigt bra för husmanskost. "Man tar den sakta av elden" Yep, så ska det låta :)
Jag gillar långkok överlag. Just där man inte, som Lager säger, inte behöver stå och stirra på maten medan den kokar klart.

Jessica sa...

Men du skulle ju inte frysa något mer ;)

Jag har undersökt klimpens varande och ovarande i svensk matlagning. Dess syfte är det samma där det än förekommer; att dryga ut maten så att den räckte längre och blev mer mättande (soppor i varje fall). vad man häller i smeten varierar lite men det är alltid vätska, mjöl, krydda men målet är det samma.

Anna sa...

Långkok, ja! Och jag gillar framför allt kokt framdelskött, jag gillar verkligen när det faller sönder i trådar.

Och vadå, skulle jag sagt något om frysen? Nä, nu förstår jag ingenting och står här med händerna för öronen, lalalalala

Fast jag undrar om klimpen har någon regional utsträckning, jag kommer ju från Norrbotten och vi åt aldrig klimp hemma och jag kan inte komma ihåg att jag sett det hos någon annan heller. Kan det vara så att klimpen inte åts så långt norrut?

Sanna sa...

hmm..inser att jag nog får gå iväg till antikvariatet och köpa mig en gammal husmors kokbok :) har ännu inte kommit så långt i min matlagning att jag inte använder buljong men efter detta inlägg inser jag att jag från och med nu inte har ngt val :)

Anna sa...

man får fuska med buljongtärningar ibland, jag är definitivt inte renlärig på det området :) men när det gäller långkok så behövs det ju inte, som sagt, det blir ju buljong av det när man kokar länge

Jessica sa...

Flytande fonder är ju bra när nöden talar att om jag inte får mat nu så dödar jag punkt slut.

Jag har ätit klimpliknande saker i tysk soppa/gryta så jag tänkte också att det mycket väl kan ha regional förankring. Och vara olika poppis över Europa också.

Anonym sa...

Good day, sun shines!
There have were times of troubles when I felt unhappy missing knowledge about opportunities of getting high yields on investments. I was a dump and downright stupid person.
I have never imagined that there weren't any need in big starting capital.
Now, I'm happy and lucky , I started to get real income.
It's all about how to choose a proper companion who uses your money in a right way - that is incorporate it in real business, and shares the profit with me.

You can get interested, if there are such firms? I'm obliged to tell the truth, YES, there are. Please get to know about one of them:
[url=http://theblogmoney.com] Online investment blog[/url]

Anonym sa...

Det är alltid fel att fuska med buljongtärningar, möjligen kan små flaskor med fond anvöndas. Läs på vad buljongtärningar innehåller.
/Svenke

stickmoster sa...

Tack för receptet! Jag har länge letat ett vanligt hederligt recept på köttsoppa och inte hittat nåt förrän nu, när jag råkade komma hit.
Tack tack :D