söndag 25 november 2007

Italiensk middag, anti pasti

Middag med gäster igår, idag kommer rekapitulationen. Middagen är uppdelad på flera inlägg för att det inte ska bli allt för långt. Anti pasti först. Fast om man läser alla inläggen i efterhand blir det baklängesmiddag och då kommer det här sist. Fast det var ju inte så vi åt det. Men jag tror att ni förstår det.

Fyra små rätter blev det till förrätt: hemrökt torsk, räkor i ruccola, Salsiccia di Tonno samt Bresaola di Tonno (de två sista hemsläpade från Italien).

På A'Paranza åt vi Bacalla, lätt rökt i tunna skivor. Det visade sig vara detsamma som kabeljo, en taxichaufför berättade att den bacalla han oftast köpte var importerad från Norge! Med bacallan som inspiration rökte vi rimmad torsk.

Minnesgoda läsare kan dra sig till minnes att jag utlovat kanin i röken nästa gång den användes. Och? Jag ljög väl. So sue me. Nu blev det fisk.


Rökt fisk
Torsk, sej, hoki , någon sorts vit, rätt fast fisk som inte är utrotningshotad… (och jag kunde ha gjort ett bättre val och inte tagit torsk, men det var absolut inte östersjötorsk, jag lovar!)
2 liter vatten
0,5 dl salt
0,5 dl socker
1 msk vitpepparkorn
6 lagerblad

1.Mortla vitpeppar
2.Blanda vatten, salt, socker och kryddor
3.Lägg i fisken. Jag la ner frysta bitar direkt i lagen och så fick det stå över natten.
4.I med fisken i röken, på med lite äppelträ och låt stå tills innertemperaturen ligger på 50 grader, det tog 20-25 minuter. Mannen var mäkta stolt över att han lyckades få ner temperaturen i vår varmrök till 80 grader.
5.Låt kallna, dela i mindre bitar (förlagan var förmodligen kallrökt och gick att skära i skivor, det gick inte med den här), lägg upp på blandad sallad och stänk lite god olivolja över.


Citronräkor med ruccola
600 g bra räkor, jag upprepar bra räkor. Hela grejen hänger på att räkorna är goda, har du bara något maggotliknade inlagt i saltlag kan du lika gärna hoppa över det här (och så klimatkompenserade vi lite här genom att köpa kravmärkta räkor).
Ruccola
Olivolja
Citron
4 vitlöksklyftor

1.Skala räkor
2.Hacka vitlök
3.Fräs vitlöken i oljan
4.Släng i räkorna så att de bara precis blir varma
5.Pressa citron över
6.Vänd ner ruccola

Torsken blev fantastiskt god! Och vi gjorde så mycket att hälften finns kvar idag, middagen är ordnad! Räkorna blev också mycket lyckade. Lustigt nog kunde man nästan känna en smak av sesamolja. Den italienska tonfisk-salsiccian var mer kuriös än god, alldeles för salt för att det skulle vara njutbart. Bresaolan var också rätt salt men under det salta fanns det en riktigt god och rund tonfisksmak.

Vi ber också våra yngsta gäster, K1 3,5 år och K2 1 år, om utlåtande:
K1: De tre räkor jag åt var bra. Resten var blä.
K2: Ge mig meeeer torsk nu!

2 kommentarer:

Jessica sa...

Vilka fiskar, fiskade hur, var och på vilken tid är ju en jävla djungel så just det, sue me.

Apropå det där med att compulsive shopping så läste jag det här efter att ha sett en dokumentär. Vår matshopping befinner sig förhoppningsvis inom kontroll om man ser till det. Men jo, jag har 15 olika sorters tårtpynt.

Anna sa...

Holy cow! 32 bilar! Jämfört med det har jag definitivt min shopping under kontroll.