torsdag 29 november 2007

Köttfärs- och grönsaksfräs


Idag blir det en gammal trotjänare från Vår Kokbok som jag lagat från och till de senaste tjugo åren. Eller, tja, det som serveras idag har en del ingredienser gemensamt med ursprunget men annars är det nog inte så likt.

Originalreceptet inleds med "Den som vill kan utesluta vitlök och kardemumma". Jag säger bara Pah! Mesar! Mängden vi pratar om är 1-2 vitlöksklyftor och 1 kryddmått kardemumma, märks det alls någon skillnad om man lägger i det? Såna där fegisrecept kan man ju inte använda som de är, här åker det i betydligt mer kryddor än så.

400 g köttfärs (eller strimlad kyckling, fläsk etc)
2 gula lökar (ca 250g)
250 g morötter
250 g vitkål
4 vitlöksklyftor
en rejäl bit ingefära
4 kapslar svart kardemumma (större och kraftigare i smaken än "vanlig" kardemumma i gröna kapslar, lite rökig är den allt också)
1,5 tsk gurkmeja
1,5 tsk kanel
1 tsk hela kryddnejlikor
2 torkade chilisar (som tidigare är mina chilisar små och inte så himla starka)
någon matsked olja att steka i
salt, soja

1. Strimla grönsakerna
2. Hacka vitlök och ingefära
3. Krossa kardemummakapslarna och mortla fröna, det blev ungefär 1 tsk frön
4. Mät upp alla kryddor och lägg upp i en liten skål så blir det lättare under själva tillagningen, det är inte så kul att se vitlöken bli bränd medan man står och fipplar med resten av kryddburkarna...
5. Hetta upp olja i en wok, häll i vitlök, ingefära och alla kryddor och fräs någon minut.
6. Ös i lök, morötter och vitkål, låt fräsa några minuter till
7. Putta grönsakerna åt sidan och lägg ner köttet, fräs ännu mer.
8. Ös i lite vatten, rör om och låt puttra någon minut, inte för länge då blir grönsakerna bara ledsna.
9. Salta efter smak och behag, jag hällde i lite soja också. Servera med ris.

Och, jo, det luktar lite pepparkaka i hela köket. Jag blir inte så lite sugen på glögg med tilltugg, på söndag blir det nog glögg-, pepparkaks- och godisfrossa med julskivor på hög volym :)

4 kommentarer:

Jessica sa...

svart kardemumma är rökt, rent bokstavligen.

Kristina Eriksson sa...

Kul det där receptet har jag också gjort till o från under drygt 20 år fast då med bara lite kardemumma!Det är en viss finess med bara pyttelite kardemumma tycker jag. Ditt nya låter också väldigt gott.

Anna sa...

Jessika: jag blir lite förvirrad av den information jag hittat om svart kardemumma, på den här sidan som alla andra verkar referera till står det dels "The smoky fragrance of the pure spice ..." och sedan något stycke längre ner "...only the Nepal variety is smoked", hur ska man tolka det?

Kristina: för tjugo år sedan gjorde jag nog helt enligt receptet men under årens lopp har det blivit mer och mer kryddor, kanske har mina smaklökar blivit fördärvade :)

Jessica sa...

Gernot Katzers sidor är strålande. Såhär fick jag höra en gång. Jag fick höra att man rökte vanlig kardemumma (elettaria cardemomum) eftersom den svarta kardemumman (amomum subulatum), då mest växer i Nepal och delar av Indien skulle vara mycket dyrare. Jag hade fel *rodnar*