tisdag 27 november 2007

Pimpad canneloni

Det kommer en dag då man stirrar in i sitt kylskåp och tänker att den där förpackningen borde jag verkligen göra slut på, är det inte dags att den får kila vidare och lämna plats åt lite fräschare livsmedel? Less är inte more en sådan dag, ju fler förpackningar som kan rensas ut desto bättre. Ibland förbigår vi resultaten med tystnad men andra gånger kan det bli det riktigt lyckat.

Idag är en sådan dag, jag sveper genom kylskåp, skafferi och frys på jakt efter middagsingredienser. Potentiella kombinationer testas och förkastas. Till slut blir det en pimpad variant av canneloni med spenat och ricotta.


Canneloni
12 Lasagneplattor (yes, två öppnade pastapaket som försvinner i ett svep)
200 g confiterad lök från frysen som verkligen, verkligen borde användas
450 g spenat, finns i princip alltid i frysen
Tre skrumpna champinjoner som hackas
250 g ricotta från i lördags
Resterna från en pestoburk, ca 1 msk
En halv citron som kan pressas
En halv, ledsen basilikakruka från köksfönstret
salt
(ska jag ta med de sista resterna av böngroddarna? Nej, nån måtta får det vara)

1. Förkoka lasagneplattorna några minuter. Ät upp en av plattorna som gick sönder under kokning.
2. Tina löken i stekpanna, släng ner champinjonerna, lägg i spenaten efter en stund och låt den tina också.
3. Ta av från plattan och ös i ricotta, pesto, hackad basilika och pressa citron över. Smaka av med salt.
4. Lägg några matskedar blandning på varje lasagneplatta och rulla ihop.
5. Smörj en ugnsform med en matsked sambal badjak-smör från plastrulle som jag inte vet när den kommit in i kylskåpet. Den smakar ok i alla fall. Lägg i rullarna i formen.

Tomatsås
1 burk krossade tomater
En nästan tom burk med Crema di Capperi, ca 2 msk
En halv förpackning soltorkade tomater i olja, 65 g tomater
Tre ensamma sardeller

Diverse getostkanter
75 g annan ost, riven

1. Koka upp krossade tomater med Crema di Capperi , soltorkade tomater och sardeller, låt koka några minuter.
2. Häll över rullarna i formen.
3. Strö över ost och ställ in i ugnen.

Domslutet över dagens kylskåpsrensning lyder:
- pesto och basilika i spenaten: topp!
- champinjonerna: var så få att det varken gjorde av eller till, men nu är de slut och det var en poäng i sig
- sardeller och kapris i tomatsåsen: det är ju gott på egen hand men var ingen tiopoängare i den här kombinationen
- getost ovanpå: topp igen!

4 kommentarer:

Jessica sa...

För egen del tror jag att framgången hängde på den confiterade löken ;). Bra jobbat med två förpackningar lasagneplattor!

Anna sa...

Ja, den confiterade löken gav spenaten en intressant söt brytning som passade utmärkt med getosten :)

Ärligt talat föredrar jag nog klassisk variant med bara spenat, ricotta, citronskal och lite muskot bäst...

lina sa...

Låter väldigt gott!

Anna sa...

Canneloni är ju alltid gott, men nästa gång hoppar jag definitivt över sardellerna, sparar dem till något annat. Men man vet ju aldrig innan man testat!