söndag 18 november 2007

Mmmmüsli



Jag älskar min hemmagjorda müsli, om den tar slut och jag inte har tid att göra ny på en gång får jag abstinens och blir lite extra morgonsur. Ibland är jag wild and crazy och testar någon köpemüsli men jag blir oftast besviken.

14 dl gryn av det som finns hemma (havregryn, dinkelflingor, rågflingor, gärna olika sorter blandat, idag hälften havregryn hälften rågflingor)
1 dl kokosflingor, eller lite mer
1 dl krossat linfrö, äh, ös på lite mer, linfrön är gott
1 dl vetekli, vetegroddar eller något annat liknande
1 dl nötter eller frön (hasselnötter är min favorit eller valnötter, mandel, solrosfrön, pumpafrön)
1 msk kanel, förresten, ta lite mer, kanel är också gott
1 tsk stött kardemumma
2 dl vatten
2 msk rapsolja
7 dl cornflakes

1. Hacka nötterna, inte för fint
2. Blanda alla torra ingredienser, utom cornflakes, i en långpanna
3. Blanda vatten och olja, häll det över blandningen i långpannan och blanda så allt blir lite fuktigt
4. Sätt ugnen på 200 grader, låt müslin gosa till sig medan ugnen blir varm
5. In med plåten i ugnen och låt stå i 30-40 minuter. Ta ut var tionde minut och rör om. När allt är torrt och lite rostat är det färdigt. Glöm för all del inte plåten i ugnen för länge så att det blir bränt, det är inte gott. Tro mig, jag har gjort det mer än en gång.
6. Blanda i cornflakes när blandningen svalnat.
7. Om du gillar torkad frukt är det dags att blanda i lite sånt nu, själv hittar jag i skafferiets skrymslen en påse torkade tranbär som jag inte kom ihåg att jag hade, det får åka i. Fast jag kör oftast utan frukt.
8. Bli glad varje morgon när du häller upp fil och müsli till frukost.

2 kommentarer:

lina sa...

Hemmagjord müsli är oslagbart! Kardemumma i har jag aldrig testat, låter gott:)

Anna sa...

Det är gott. Jag brukar byta ut kryddningen då och då för att få omväxling men kanel och kardemumma är det som återkommer.