söndag 18 november 2007

Rysk afton

Havremust. Varför köpte jag havremust? I något ögonblick av sinnesförvirring måste jag ha trott att jag skulle börja dricka välling till frukost. Vilket jag aldrig har gjort förr och jag kommer nog inte att börja med det heller (inget fel på välling, jag är bara mer en fil-macka-te person).

Så vad kan man göra av havremust förutom välling? Googlar och får trehundra träffar på ... välling. Men jag hittar även dessa blinier, som varken innehåller bovete eller är av den storlek jag fått lära mig att blinier ska ha. Det får det bli. Och så fortsätter vi det ryska temat med rödbetssoppa. Jag går ut till det gruvligt misskötta trädgårdslandet som i år mest bestått av självsådd ruccola, lovar mig själv att det ska bli bättring vad gäller trädgårdsskötseln nästa år och drar upp några övergivna rödbetor som faktiskt överlevt de senaste veckornas frost. De räcker med knapp nöd till soppan.

Sätter igång med blinismet. Rör ihop jäst, mjölk och mjöl och låter jäsa men så börjar jag tänka. Det brukar aldrig sluta lyckligt. Receptet säger:

"Täck med bakduk och låt stå 2-3 timmar i rumsvärme. När smeten har rest sig tillsätt 25 gram smält smör, salt och socker, ett ägg och resten av mjölet och rör ihop. Späd ut smeten med 2,5 dl ljum mjölk och låt den stå tills den reser sig igen. Rör försiktigt med en träsked, och låt den stå en sista gång tills den reser sig igen."

När smeten har rest sig? Är det efter de 2-3 timmarna? Eller innefattar de 2-3 timmarna även resten av operationerna med tillsättning av övriga ingredienser, låt stå, rör om, låt stå? Fast det står ju först "låt stå 2-3 timmar" och sedan kommer "När smeten har rest sig", det borde ju tyda på att de följer efter varandra i tid? Å andra sidan, hur lång blir den totala jästiden då? Skulle jag, som vanligt, ha börjat med matlagningen betydligt tidigare? Kommer middagen att bli färdig lagom till läggdags? Det slutar med en kompromiss. Tillsätter resten av ingredienserna efter 1,5 timme, i samma ordning som receptet föreskriver. När mjölet rörs i blir det en hård klump. Häller i mjölk och det blir en grynig gegga. Får mjölksyra i armen när jag kämpar för att vispa bort klumparna. Jag vet ju att det blir så. Varför kan jag inte komma ihåg att hälla i en del av mjölken först innan resten av mjölet går i? Låter stå i en halvtimme tills det börjar bubbla. Rör om. Låter stå trekvart till.

Första försöket i stekpannan. Smeten flyter inte ut till en tunn crêpe utan jobbar verkligen på att hålla ihop till en klump i mitten.
Kan näppeligen klassificeras som crêpe

Spär med mjölk. Andra försöket. Jag har nog spätt med för mycket mjölk, smeten får lite svårt att hålla ihop. Jag struntar i anvisningarna, nu åker plättlaggen fram, hälften steks i plättlagg och hälften i liten stekpanna. På slutet börjar jag få lite snits på dem.



Vi serverar med gräddfil, hackad lök och krabba. Och resultatet? Mannen ger två tummar upp, sonen godkänner, själv säger jag joråsatt. Det var väl gott men inte himlastormande. Jag kommer förmodligen att göra om det, nu när jag vet hur smeten beter sig kommer det att gå bättre nästa gång.

Inte så röd som den brukar vara, andelen rödbetor blev för liten

Rödbetssoppa
500 g rödbetor
400 g vitkål
1 lök
200 rimmat fläsk
2 buljongtärningar
1,5 liter vatten
1/2 tsk salt
1 msk paprikapulver
1 tsk hel kummin
1 msk vinäger
1 tsk svartpeppar

1. Skala rödbetor och strimla, strimla vitkål, hacka löken, skär fläsket i tärningar
2. Släng ner hela rasket i en stor kastrull och koka 30 minuter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmm så gott! Sist jag åt rödbetssoppa var när jag läste ryska på gymnasiet (och det var lääänge sen) och blinier som är sååå gott men DET gillar inte tjejerna alls så det får bli när det börjar flytta hemifrån som gubben och jag kan mumsa på det...

Hittade till din blog för ett par dagar sedan och blev så inspirerad att jag startade en egen!

Anna sa...

Kul att du gillar bloggen! Skafferiet visar ödjmuk tacksamhet över att få stå till tjänst som inspirationskälla, jag är ju relativ nybörjare också.

Och soppan är verkligen riktigt god. Jag har testat andra mer avancerade varianter men den här är fortfarande rödbets-favoriten.