tisdag 25 december 2007

Glass

Glassmaskin? Är inte det en rätt onödig pryl? Jaså, det tror du? Tänk dig då följande scenario: Det är juldagskväll. Efter några dagars ständigt svullande fortsätter din kropp att kräva mängder av sötsaker. Alla affärer har stängt. Du dammsuger kylskåpet efter något som kan stoppa sötsakssuget. Hmmm, grädde, yoghurt, ägg, syltad ingefära, jo, det här kan nog bli något.

3 äggulor
0,75 dl råsocker
en halv vaniljstång
1 dl vispgrädde
1 dl Onaka-fil med ingefärssmak
1 dl turkisk yoghurt
2 bitar syltad ingefära (ca. 30 g)
1 msk sockerlag från den syltade ingefäran

1. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna
2. Vispa äggulor, socker och vanilj så det blir fluffigt och gosigt
3. Riv ingefäran
4. Rör ner grädde, fil, yoghurt, ingefära och sockerlag i äggblandningen
5. Kör i glassmaskin en halvtimme ungefär
6. Servera med hemmagjord päron- och ingefärsmarmelad som storasyster gav i julklapp

Knappt tio minuters jobb plus en halvtimmes väntan och sedan kan sockertarmen stillas. Ja, inte bara det, hela kroppen suckar av välbehag eftersom det blir så himlans gott (vilket det ofta blir när man gör glassen själv). Jag lovar, glassmaskinen är värd varenda krona den kostade och varenda kvadratcentimeter den tar upp i skåpet.

Inga kommentarer: