lördag 22 december 2007

Julskinka

Idag har årets julskinkor tillretts. Två femkilos-skinkor stoppades in i röken tidigt imorse och sedan har hela dagen gått åt till att kolla temperatur och justera ventiler. Eftersom vi är, som tidigare konstaterat, könssegregerade på grill-området är det mest mannen som skött meckandet. Jag har tagit över lite då och då när mannen hade andra ärenden.

Principen är dock synnerligen enkelt. Kör igång röken, in med termometer i en av skinkorna, in i röken med dem och sedan är det bara att vänta, kontrollera att rökens temperatur ligger runt 90 grader sisådär och peta i ventilerna lite för att hålla temperaturen stadig.
Här ryker det. Ganska beskedligt dock.

Tretton timmar tog det. Då hade skinktemperaturen legat på 66 grader i en timme och då ledsnade vi (eftersom kvällens middag också var planerad att tillagas i röken). Ut med skinkorna, in i folie och ner i kylväska (utan kylklampar...., vi vill bara att temperaturen ska stiga lite till). Där ligger de nu, griljering blir ett senare problem.

Och så här ser en julskinka ut när den legat tretton timmar i en varmrök:
Jag längtar så efter säsongens första knäckemacka med skinka. Kanske skulle man karva en liten bit redan nu?

2 kommentarer:

Jessica sa...

Blir de som ugnsbakad skinka?

Anna sa...

Japp, fast med röksmak då. Och eftersom vi definitivt snackar lågtemperaturstekning brukar det bli väldigt saftigt.